Öğrenciler Tayvan parlamentosunu işgal etti

Tayvan'da öğrenciler ve eylemciler Çin ile tartışmalı ticaret anlaşmasını engellemek için parlamentonun genel kurulunu işgal etti.

Yayınlanma: 19.03.2014 - 10:53
Abone Ol google-news

Yaklaşık 200 öğrenci ve muhalif parlamentoya girip anlaşmanın onaylanmasını engellemeye çalıştı. Tabelalları söken ve hükümet karşıtı slogan atan protestocular güvenlik bariyerini beklenmedik bir şekilde yıkıp salı günü geç saatlerde parlamentonun genel kuruluna girdi. Yapılan bu hareket ülke parlamentosu tarihinde bir ilk olarak biliniyor.

Çoğunluğu öğrencilerden oluşan protestocular koltuklarla gene kurulun girişine tavana kadar barikat kurdu ve işgallerini bitirmeye çalışan polislerin girişine çarşamba sabahına kadar engel oldu.

Protestocular iktidardaki Kuomintang Partisi'nin Çin ile ticaret anlaşması imzalamasının yasadışı olduğunu ileri sürüp şiddetle karşı çıkıyorlar. Öğrenciler adanın en büyük ticaret ortağı Çin ile yapılan anlaşmanın madde madde yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Bir öğrenci lideri "Ticaret anlaşması dikkatle üzerinde düşünülmeden ve dikkatle incelenmeden parlamento tarafından onaylanmamalı" dedi.

65 yıl önce bir iç savaş nedeniyle ayrılan Çin ile Tayvan arasında ticarete daha fazla kapı açmak için tasarlanmış anlaşma pazartesi günü muhalefetin Tayvan ekonomisine ve küçük işletmelere zarar vereceği gerekçesiyle itiraz etmesine rağmen ortak komitenin onaylamasının ardından parlamentoda ilk engeli aştı.

Tasarının geçmesi için üç onaydan biri olan komitenin onayı rakip milletvekilleri arasınjda kavgayı körükledi ve Demokratik İlerleme Partisi'nden 3 milletvekili 70 saatlik açlık grevine başladı. Çin'e mesafeli bakan parti cuma günü parlametonun tasarıya ikinci kere görüşmesi sırasında taraftarlarını harekete geçmeye çağırdı.

Anlaşmanın 2010 yılında ticari engelleri kaldırmaya amaçlayan Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın bir devamı olduğu ifade edildi. (Gazeteport)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler