'Türkiye vatandaşlarına vizesiz Avrupa' için AB'den açıklama var

BBC'nin haberine göre, Avrupa Konseyi'nden kaynaklar, Avrupa Birliği'nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen bölgesi için söz verdiği vize serbestisine koşullu onay vereceğini söyledi.

Yayınlanma: 03.05.2016 - 08:39
Abone Ol google-news

Türkiye göçmen krizinde desteğini isteyen AB ile kendi vatandaşlarına vize serbestisi konusunda anlaşma yapmıştı. Ancak AB vize muafiyeti için Türkiye'ye sunduğu 72 maddelik bir yol haritasının koşullarının yerine getirilmesini istiyor. AB Bakanı Volkan Bozkır, kriterlerin tümümün, bu hafta tamamlanacağını söylemişti.

AB Komisyonu Türkiye'nin koşulları yerine getirip getirmediğine Çarşamba günü karar verecek.

BBC Türkçe'nin haberine göre, koşullar arasında pasaport ve kimlik belgelerinin güvenliğinin sağlanması, sınır kontrollerinin yasadışı geçişleri engelleyecek şekilde güçlendirilmesi, AB standartlarına uygun bir göç yönetimi yapılması, özellikle sınırlarla ilgili organize suçlar, terör ve yolsuzlukla mücadele edilmesi, adli meselelerde AB ile işbirliği, kişisel verilerin korunması, vatandaşların ayrımcılık olmaksızın hareket özgürlüğü ve azınlıkların korunmasının sağlanması gibi maddeler yer alıyor.

28 üyeli AB içinde Türk vatandaşlarına vizesiz dolaşım verilmesi bazı üye ülkeleri rahatsız ediyor.

Almanya ve Fransa çok sayıda Türk vatandaşının Avrupa'da yasadışı olarak kalması ya da sığınma başvurusu yapması durumunda vize serbestisini askıya alan "acil fren mekanizması" oluşturulmasını istiyor.

Anlaşma gereğince Türkiye üzerinden AB'ye geçiş yapmış olan ve sığınma başvurusu kabul edilmeyen göçmenler Türkiye'ye geri gönderiliyor.

BBC Avrupa editörü AB'nin, vize anlaşmasının sağlanmaması durumunda Türkiye'nin mültecilerin Avrupa'ya geçişini durdurmamasından endişe ettiğini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler