FT: İnsan hakları vizesiz seyahat umutlarına darbe vuruyor

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin insan haklarıyla ilgili kanunlarının Avrupa Birliği koşullarına getirmekte yetersiz kaldığını, bunun da vize muafiyeti umutlarına darbe vurduğunu yazdı.

Yayınlanma: 04.05.2016 - 08:36
Abone Ol google-news

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin insan haklarıyla ilgili kanunlarının Avrupa Birliği koşullarına getirmekte yetersiz kaldığını, bunun da vize muafiyeti umutlarına darbe vurduğunu yazdı.

Gazete, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye hakkındaki taslak raporuna göre değerlendirdiği yazısında, Türkiye'nin insan hakları konusundaki yasalarını, AB yasalarına uygun hale getirmekte yetersiz kalmaya devam ettiğini belirterek Ankara'nın 80 milyon Türk'ün vizesiz seyahat umudunu da riske soktuğu yorumunu yaptı.

Financial Times çarşamba günü açıklanması beklenen 10 sayfalık rapora dayanarak, Türkiye'nin Avrupa'ya vize muhafiyeti için tamamlaması gereken 72 koşuldan en önemli kriter olarak varsayılan terörizm ve organize suçlar kanununun düzeltilmesinin henüz yerine getirilmediğini aktardı.

Gazete raporda Türk yetkililer bu kriteri zaman kaybetmeksizin düzenlemeli ifadelerinin yer aldığını, ayrıca Ankara'ya bağımsız bir komisyon kurarak yasa uygulayıcı makamlar aracılığıyla bireylerin haklarının olası ihlallerinin denetlenmesi gerektiği çağrısı yapıldığına dikkat çekti.

Financial Times, AB ile Türkiye ile imzalanan mülteciler konusundaki anlaşmayla ilgili olarak da Avrupa Birliği liderlerinin bu anlaşmayı başarı olarak gördüklerini aktardı.

Yazıda Türklere Avrupa'ya vizesiz seyahat sözünün bazı Avrupa Birliği başkentlerinde kızgınlığa yol açtığını ve AB karşıtlarının bu sözü AB'den çıkmak için yem olarak kullanabileceklerine dikkat çekti.

İngiltere 23 Haziran'da AB'de kalıp kalmama konusunda referandum yapacak. AB'den çıkmayı destekleyenlerin gerekçelerinden biri de Türklerin AB'ye vizesiz seyahat edebilmesi olarak görülüyor.

Financial Times şöyle devam etti Avrupa Parlamentosu ve AB başkentleri Türkiye'yi, insan hakları konusunda özellikle hükümeti eleştiren birkaç ünlü gazetecinin tutuklanmasından sonra giderek artan şekilde eleştiriyor. Ankara bir yandan da Berlin'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taklit eden Alman komedyeni tutuklamalarını talep ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler