ABD'den Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili son açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "FETÖ belgelerini anlamaya çalışıyoruz" denildi. Açıklamada "ABD’nin herhangi bir şekilde, NATO’nun büyük bir müttefiki olan ülkenin hükümetini devirme teşebbüsünde parmağı olduğunu öne sürmek, saçmalıktan ibaret.” ifadelerine yer verildi.

Yayınlanma: 05.08.2016 - 10:54
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi talebiyle gönderilen belgelerin gelmeye devam ettiğini ancak şimdiye kadar inceledikleri belgelerin "resmi iade talebi olarak sayılamayacağını ifade etti. Toner, "Belgeler art arda geliyor. Hepsini inceliyoruz fakat henüz bir karara varılmadı" dedi.

Toner, ABD Dışişleri Bakanlığına konuya ilişkin Türkiye'den daha önce belgeler ulaştığını, fakat bu belgelerin resmi iade isteği şartlarıyla örtüşmediğini Türk makamlarına ilettiklerini ve daha sonra kendilerine Türk hükümeti tarafından yeni belgeler ulaştığını belirtti.

Mark Toner, "Şu anda inceliyoruz. (ABD Adalet Bakanlığı) Tam isteğin olup olmadığını anlamaya çalışıyorlar ve bu konuda bir sonuca henüz varılmadı." diye konuştu.
 
 Toner, 19 Temmuz'da yaptığı açıklamada da aynı ifadeleri kullanmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı'nın incelediği belgelerde Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için gereken koşulların doğup doğmadığına bakılıyor. 1999'dan beri ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Gülen hakkında, "15 Temmuz darbe girişiminin talimatlarını verme" suçlamasıyla tutuklama istemiyle yakalama kararı çıkarıldı.

“NATO MÜTTEFİĞİ ÜLKEDE DARBE YAPACAĞIMIZI SÖYLEMEK, SAÇMALIK”

“Türkiye’de hemen hemen herkes, ABD’nin darbeyle bir ilişkisi olduğunu düşünüyor,” ifadesi üzerine Toner, “Bu tamamen saçmalık. Böylesine bir olayda, bir sürü komplo teorisinin oluşacağının, suçlamaların havada uçuşacağının bilincindeyiz. Fakat ABD’nin herhangi bir şekilde, NATO’nun büyük bir müttefiki olan ülkenin hükümetini devirme teşebbüsünde parmağı olduğunu öne sürmek, saçmalıktan ibaret.”

ABD Dışişleri Bakanlığı eski görevlisi ve akademisyen Henri Barkey’nin darbe günü İstanbul’da akademisyenlerle bir atölye çalışmasında olmasının ve bazı telefon görüşmeleri yapmış olmasının, darbeyle bağlantısı olduğu yolunda iddialar doğurduğundan bahsedilmesi üzerine, böyle bir alaka konusunda hiçbir fikri olmadığını, bu iddiaları kendisine yöneltmeleri gerektiğini söyledi.

“ÖNCELİKLİ AMACIMIZ, IŞİD ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRMAK”

“Türkiye’yle NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı koalisyonunun önemli bir ortağı olarak yakın işbirliğine devam etmeyi, kuşkusuz istiyoruz. Bu hedeften sapıldığını görmek istemiyoruz çünkü, açıkçası IŞİD; ABD’ye, bölgeye, Avrupa’ya olduğu kadar Türkiye’ye karşı da büyük bir tehdit. Hepimizin öncelikli amacımıza odaklanması ve IŞİD üzerinde baskıyı artırması gerekiyor. Muazzam bir ilerleme kaydettik, bu baskıyı sürdürmek istiyoruz” diyen Toner, Türkiye’deki görevden alma ve tutuklamalar meselesinde Türk yetkililer ile diyalog halinde olmayı sürdüreceklerini söyledi.

85 kutu belge

Reuters, Türkiye'nin Gülen'in iadesi için 85 kutu belge sunduğunu, New York'taki MHP Erzurum milletvekili Kamil Aydın'a dayandırarak bildirdi.

ABD'nin günlük gazetelerinden Washington Post da 85 kutu belge gönderildiğini belirterek, Gülen örgütünün ülke genelinde 160 civarında okul yönettiğini ve çok sayıda Amerikalı politikacıya bağışlar yaptıklarını yazdı.

Politikacılara yapılan bağışlarda usulsüzlük sorunları olduğuna değinilen haberde, örgütün şeffaf bir yapılanması bulunmadığı ve bağışlara ilişkin belirsizlikler olduğu aktarıldı.

Haberde örgütün çok sayıda ABD Kogresi üyesini Türkiye'ye götürerek tatil imkanları sunduğu ve 2007 yılından bu yana ABD'den Türkiye'ye giden 289 heyete sponsorluk ettiği bilgisi de paylaşıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler