ÖSO Dabık’ta zorlanıyor

TSK destekli ÖSO unsurlarıyla yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonunda Dabık'a ilerleyen ÖSO ağır kayıplar vermeye başladı.

Yayınlanma: 05.10.2016 - 07:12
Abone Ol google-news

Ankara TSK destekli ÖSO unsurlarıyla yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonunda nihai hedef olarak gösterilen Bab’a ulaşmak için harekât bölgesinin batısında Rai’den (Çobanbey) Dabık’a ilerliyor. Ancak Dabık’a askeri-stratejik değilse de ideoloji-propaganda açısından büyük önem veren IŞİD, ÖSO’ya ağır kayıplar verdirmeye başladı.

Dabık’a varmasına 2 km kalan ÖSO’nun çevredeki bazı köyleri almasının ardından Türkmen Bareh köyüne ilerlemesine IŞİD misillemede bulundu. TSK’ye göre önceki gün IŞİD saldırılarında ÖSO’dan 15 kişi öldü, 35 kişi yaralandı, muhaliflerin Gözlemevi ise ölü sayısını 21 olarak verdi. Bu, 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı’nda bugüne dek tek seferde en büyük can kaybı olarak değerlendiriliyor.

‘Komutan öldü’

Dün de aynı bölgede IŞİD’in keskin nişancı, mayın ve bombalı tuzaklarla düzenlediği saldırılarda ÖSO’nun 1. Halep Tümeni Komutanı Taha Atraç’a göre ÖSO en az 10 can kaybı verdi. Türk medyasına göre Sultan Murat Tümeni Askeri Komutanı Ebu İbrahim Askeri de bir mayının patlaması sonucu öldü.

Dün Independent’tan Wall Street Journal’a dek Batı basını, IŞİD’in Dabık’ta “Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında kıyamet muharebesine hazırlandığını” yazdı. IŞİD’in Ağustos 2014’te ele geçirdiği Dabık’ı hadislerde geçen “Mehdi komutasındaki İslam ordularıyla Deccal komutasındaki gayrı-Müslim orduları arasındaki kıyamet savaşının mekânı olacağı” inanışı üzerinden kendi teolojisinin merkezi haline getirdiği belirtildi. IŞİD’in online propaganda dergisinin adının da bu kasabadan geldiği hatırlatılarak Dabık’ı kaybetmesinin önemli ideolojik darbe anlamına geleceğine dikkat çekildi. 1516’da Yavuz Sultan Selim de bu bölgedeki Mercidabık Savaşı’nda Memlükleri yenerek hilafeti ele geçirmişti.

İlkin geçen pazar günü ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Savaş Koalisyonu Temsilcisi Brett McGurk “IŞİD’in zayıflayan kalelerinden Dabık’a birkaç km mesafedeki Suriye muhalefet güçlerini koalisyon aktif biçimde destekliyor” diye tweet’ledi. Ardından Fırat Kalkanı’na katılan Sultan Murat Tümeni komutanlarından Ahmed Osman da Reuters’e “Her şey planlandığı gibi giderse 48 saat içinde Dabık’ta olacağız” dedi. Ancak IŞİD’in Cerablus’taki savaşmadan çekilme taktiğini bu kez uygulamayabileceği, IŞİD’in militanlarını burada “şehit olmaları durumunda cennete gidecekleri” yönünde işleyerek Dabık’ı tüm gücüyle savunabileceği konuşuluyor. Osman, IŞİD’in Dabık’ı savunmak üzere ilave 800 militan gönderdiğini ve kasabanın kırsalını mayın-bubi tuzaklarıyla doldurduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler