Arsel’den çıkış başladı

Hizbullah-Nusra arasında ilk tur esir takası sonrasında dün cihatçı militanlar ve sivillerin İdlib rotalı tahliyesi için düğmeye basıldı. Yaklaşık bin Nusra militanı kafilede.

Yayınlanma: 03.08.2017 - 06:23
Abone Ol google-news

Lübnan’ın Suriye sınırındaki Arsel bölgesinde Hizbullah’ın Kaide kolu Nusra’ya karşı zafer kazanmasının ardından varılan anlaşma uyarınca Nusra militanlarıyla aileleri ve isteyen Suriyeli sığınmacıların İdlib’e tahliyesi başladı. Arsel’den geçen ay tümüyle Nusra’nın kontrolüne geçen Türkiye sınırındaki İdlib’e 7-10 bin arası kişinin gitmesi bekleniyor.

ABD finanse ederken Esad güçlerine katıldılar

Lübnanlı güvenlik yetkililerine göre bunların içinde 1000 Nusra militanı olacak, en az 120’si silahlarıyla çıkacak. İlk etapta dün 113 otobüs Arsel’den Suriye’ye geçti. Tahliye, önceki gece iki tarafın esir değiş tokuşuna başlamasının ardından gerçekleşti. Üç Hizbullah savaşçısı ile Lübnan’da hapis yapan üç kişi karşılıklı serbest bırakıldı. İlk konvoyun İdlib’e ulaşmasını da beş Hizbullah savaşçısının daha bırakılması izleyecek. Arsel operasyonunda Hizbullah’ı Suriye ordusu destekledi, Lübnan ordusu savunma pozisyonu almakla yetindi.

İdlib’de Nusra tarafından hezimete uğratılan ve çekilmek zorunda kalan, Türkiye-Katar destekli Ahrar-uş Şam ise lider değişikliğine gitti. Al Masdar sitesine göre örgütün konseyi liderliğe Hasan Sufan’ı (Ebu el Bara) getirdi. Ali Omar’dan (Ebu Ammar) liderliği devralacak Lazkiye kökenli Sufan, hükümet karşıtı faaliyetlerden 15 yıl hapis yattıktan sonra 8 ay önce serbest kalmıştı.

ABD’nin finanse ettiği, Suriye’nin Irak-Ürdün sınırında faaliyet gösteren Devrimci Komandolar Ordusu adlı gruptan onlarca militan ise silah bırakarak Suriye ordusuna teslim oldu. Sputnik’e konuşan bir kaynak, “Suriye ordusuna teslim olanların tamamı, orduyla savaşmak istemediklerini, Devrimci Komandolar’a Amerikan parası için katıldıklarını ve teslim olacakları anı beklediklerini belirtti” dedi. Ayrıca El Arabiya’ya göre muhaliflerin İnsan Hakları Gözlemevi, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun, ÖSO adı altında desteklediği 3 gruba verdiği silahları geri aldığını duyurdu.

6 bin dolar maaşlı Rus askeri kaybı tartışması

Öte yandan Rus yönetimi ile Londra merkezli Reuters haber ajansı arasında söz düellosu çıktı. Reuters, Rusya’nın Suriye’deki can kayıplarının arttığını, Eylül 2015’te başlayan Suriye’ye müdahalenin ilk 15 ayında 36 resmi ve özel paralı asker kaybı veren Rusya’nın bu yılki kaybının en az 40 olduğunu iddia etti. Ölenlerden 21’inin özel firmaların getirdiği paralı asker olduğu aktarılırken bunlara aylık 6 bin dolar maaş vaat edildiği ileri sürüldü. Rus Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, haber için “baştan aşağı yalan” diyerek “Bu, Reuters’in Rus operasyonunu ilk itibarsızlaştırma girişimi değil. Özellikle Hava İndirme Birlikleri Günü’nde gizli asker zayiatı olduğunu iddia etmeleri bir istisna değil” çıkışını yaptı.

Suriye’de Rus gönüllü varsa bile Rus ordusuyla ilgilerinin olmadığını savunan Konaşenkov, “Reuters haberini sipariş edenleri ve haberin hazırlanmasına yardım edenleri biliyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler