Rusya ‘PYD’yi istedi

Ankara’nın ABD ile kriz yaşadığı PYD konusunda Rusya ile de sorun kapıda. Rusya, Suriye muhalefetine PYD’nin dahil edilmesini istedi.

Yayınlanma: 07.08.2017 - 20:04
Abone Ol google-news

Türkiye - Rusya ve İran’ın öncülüğünde Suriye’de ateşkes sağlamak ve çatışmasızlık bölgelerini oluşturmak için başlatılan Astana süreci, İdlib çıkmazında. Manila’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yaptığı görüşmede öngörüşmelerin bugün ve yarın Tahran’da yapılması kararlaştırılırken, Astana için tarih belirlenmedi. Lavrov’un, ABD öncülüğündeki koalisyondan sahadaki taraflar üzerinde nüfuzunu kullanmasını beklediğini belirtirken, PYD’nin de Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nda (SMDK) yer alması için ısrar ettiği öğrenildi. Moskova’nın amacı, PYD’nin de Suriye görüşmelerinin belkemiğini oluşturan Cenevre sürecine dahil edilmesini sağlamak. Astana’nın 5’inci tur görüşmeleri, 4-5 Temmuz’da yapılmış ve Ceyşul İslam liderlerinden Muhammed Alluş, görüşmelerden çekildiklerini açıklamıştı. Haziran ayından bu yana oluşturulması beklenen çatışmasızlık bölgelerinden İdlib’de bu kararın nasıl uygulanacağı konusunda önceki gün Manila’da görüşen Lavrov’un, bazı grupların ateşkese imza atmak istememesini eleştirdiği öğrenildi. Lavrov’ın hem ABD’nin hem de Türkiye’nin bölgedeki nüfuzunu kullanmasını istediği belirtildi. Doğu Guta ve Dera’da ABD’nin Ürdün ile birlikte kontrolü sağlayacağı çatışmasızlık bölgesine, 5’inci tur görüşmelerde Türkiye ve İran’ın itiraz ettiği belirtilmişti. İşte bu uzlaşmazlıklar çerçevesinde bir araya gelecek taraflar, İdlib konusunda bir mutabakata ulaşabilirse Astana görüşmelerinin ancak ağustos ayı sonunda yapılması bekleniyor. Manila’daki ASEAN toplantıları sırasında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, yaptırım kararlarının ardından Lavrov ile ilk defa bir araya gelmişti.

Cenevre baskısı

Suriye’de kırmızı çizgileri arasında yer alan ve ABD’yi PYD’ye verdiği destek nedeniyle sık sık eleştiren Ankara’nın Rusya’dan da benzer bir baskı altında olduğu öğrenildi. Rusya’nın Suriye muhalefeti için çatı örgüt olan SMDK’nin içerisine PYD unsurlarının da dahil edilmesi yönünde telkinde bulunduğu belirtildi. Rusya’nın bu talebinde ABD’nin PYD/YPG ile ilişkisini dengeleme arayışı olduğu belirtilirken, başta Suriyeli muhaliflerin bu öneriye karşı çıktığına işaret edildi. Çavuşoğlu’nun da görüşmede bunun Ankara için kabul edilemez olduğunu dile getirdiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler