Sahibinden satılık yüzde 70 iskontolu ülke

Dünya petrolünün beşte biri onda ama kişi başına gelir yüzde 40 düştü, enflasyon tahminleri yüzde 720’lere ulaştı. Ülkenin tahvilleri yüzde 70 indirimli satılıyor.

Yayınlanma: 13.08.2017 - 06:32
Abone Ol google-news

Siyasi krizle çalkalanan Venezuela’da ekonominin devleti iflası sürükleyebileceğine dikkat çekilirken, uzmanlar özellikle ekim ve kasım aylarının kritik olduğunu belirtiyor. Dünyadaki petrolün yüzde 20’sini ülkesinde bulunduran Venezuela’nın gelirinin de yüzde 96’sını petrolden geliyor. Ancak ülkedeki krizle Venezuela’nın petrol üretimi de kapasitesinin yüzde 30’una düşmüş durumda. Ülke ekonomisi uzun bir süredir düşük seviyedeki petrol fiyatları nedeniyle de zor bir dönemden geçiyor. Deutsche Welle’de yer alan habere göre ülkenin en büyük bankaları arasındaki Venezolano de Credito’nun genel müdürü German Garcia-Velutini Alman, “O dönemden (Ekim-kasım) itibaren her ay yaklaşık 2 milyar dolar borç ödemesi yapılmaya başlanacak” dedi.

Ülkenin para birimi olan Bolivar’daki değer kaybı, sadece bu ayın ilk haftasında yüzde 15’i bulurken, Venezuela’ya bir kötü haber de Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) geldi. IMF Venezuela’nın 2017 yılı enfaslayonu için yüzde 720’lik tahminde bulundu. Venezuela eski Planlama Bakanı Ricardo Hausmann, kişi başına düşen gelirin 2013’ten bu yana yüzde 40 azaldığına dikkat çekiyor. Araştırmalara göre 2014’ten bu yana Venezuelalıların yüzde 75’i kilo kaybına uğramış.

Ülkenin borç para bulmakta yaşadığı sıkıntı, tahvil piyasasına da yansımış durumda. Dünyanın en büyük yatırım kuruluşları, 100 milyon dolarlık Venezuela tahvillerini, 30 milyon dolara kadar düşen fiyatlara elden ede dolaştırıyor. Diğer bir deyişle ülkenin geleceği uluslararası piyasalarda yüzde 70 iskontolu satılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler