Trump ırkçılık diyemedi

ABD’nin Charlottesville kentini kana bulayıp çatışmalara yol açan eylemlerle ilgili Trump, 10 saat sonra açıklama yapıp ırkçılıktan söz etmeden tüm tarafları kınadı.

Yayınlanma: 14.08.2017 - 06:16
Abone Ol google-news

ABD’nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville kentinde aşırı sağ eğilimli grupların düzenlediği yürüyüş, ırkçılarla karşıtları arasında saldırılara varırken bir ölüm, çok sayıda yaralanma ve gözaltıyla sonuçlandı. ABD’yi “demokratik dünyanın lideri” olarak sunan, “demokratik olmadığı” iddiasıyla Venezüella’ya askeri müdahale tehdidinde bulunan Başkan Donald Trump’ın ise aşırı sağ ya da ırkçılıktan söz etmeden “bütün tarafların şiddet eylemlerini” kınaması gerilimi daha da tırmandırdı.

Demokrat Partililerin çoğunlukta olduğu üniversite kenti Charlottesville’e İç Savaş’ta köleciliği savunan Konfederasyon Ordusu’nun komutanının heykelinin kaldırılmasını protesto için cuma günü Ku Klux Klan dahil aşırı sağcı gruplar akın etti. Onları protesto için de cumartesi günü anti-faşist gruplar geldi. Bu sırada bir kişi aracıyla ırkçılık karşıtlarının arasına dalıp 32 yaşında beyaz bir kadının ölümüne ve 5’i ağır 19 kişinin yaralanmasına neden oldu. İki taraf arasında çıkan sopalı çatışmalarda 11 kişi yaralanırken 200 kişi de gözaltına alındı.

Nazi sempatizanı çıktı

Araçlı saldırıyı düzenleyen James Fields (20), 2. dereceden cinayet, kasten yaralama ve vurup kaçma suçlamalarından tutuklandı. Fields için lisedeki tarih öğretmeni “Nazi sempatizanı, Hitler hayranıydı, beyaz ırkın üstünlüğüne cidden inanırdı. Nazi ordusu hakkında aşkı ilan gibi bir ödev yazmıştı” dedi.

Önceki akşam kentte OHAL ilan eden Demokrat Partili Virginia Valisi Terry McAuliffe, basın toplantısı düzenleyip “beyazların üstünlüğünü savunanlar”, “Naziler” diye söz ettiği gruplara çağrıda bulundu.

Vali: Evinize gidin

McAuliffe “Lütfen evinize gidin ve bir daha da geri gelmeyin, burada istenmiyorsunuz. Size burada yer yok, size Amerika’da yer yok” dedi.

Trump’ın tatilini geçirdiği New Jersey’deki golf kulübünden olaydan 10 saat sonra açıklama yapması ise eleştirileri üzerine topladı. “Bütün tarafların bu berbat nefret, bağnazlık ve şiddet gösterisini mümkün olan en ağır terimlerle kınıyorum” diyen Trump, ardından şu tweet’i attı: “Biz bir bütünüz ve nefretin öne sürdüğü şeyleri kınamak zorundayız. Amerika’da bu tür şiddet hareketlerine yer yok. Masumları koruyup hukuk düzenini yeniden sağlayalım. Bizim için rengi, inancı, dini veya partisi ne olursa olsun önemli değil; ilk önce Amerikalılar gelir.” Kızı Ivanka ise “Toplumumuzda ırkçılığın, beyazların üstünlüğü düşüncesinin ve Neo-Nazilerin yeri olmamalı, hepimiz Amerikalılar olarak bir araya gelmeli ve tek bir BİRLEŞİK ülke olmalıyız” tweetiyle daha net tepki gösterdi.

FBI soruşturması

Trump tarafından Ku Klux Klan bağlantısına rağmen Adalet Bakanı atanan Jeff Sessions da “Temel değerlerimize ihanet eden ırkçı bağnazlık ve nefret eylemlerine müsamaha edemeyiz” diyerek FBI’a sivil haklar soruşturması açtırdı.

Polis helikopteri düştü

Olayları takip eden bir polis helikopteri ormanlık arazide düştü. Pilotla yanındaki polis öldü. Helikopterin ağaçlara takıldığı açıklandı, dış müdahale iddiaları yalanlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler