Merkel: Türkiye'yle Gümrük Birliği'ni sürdürmeyeceğiz

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün yaptığı açıklamada, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemeyeceklerini söyledi.

Yayınlanma: 16.08.2017 - 15:19
Abone Ol google-news

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de gazetecilerin ve aktivistlerin tutuklanmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayarak “Türkiye için üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açmıyoruz. Üyelik hazırlık yardımlarını en düşük seviyeye çektik. Gümrük Birliği’nin genişletilmesini hayata geçirmeyeceğiz ve sadece paranın tam olarak nereye gittiğini bildiğimiz alanlarda katılım öncesi mali yardım yapacağız” diye konuştu.

Seçim kampanyası kapsamında YouTube’dan canlı yayına katılıp izleyicilerin sorularını yanıtlayan Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok görüş ayrılığına sahip olduğunu belirtti. Bu konuları Erdoğan ile sık sık konuştuklarını söyleyen Merkel “Birbirimizi maalesef ikna edemedik, yenileri de eklendi ve belki de iki yıl öncesinden daha fazla probleme sahibiz” diye konuştu. Gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılması için ellerinden geleni yapmalarına karşın gelişmelerin “tatmin edici olmaktan çok uzak olduğunu” belirten Merkel “İşte bu nedenle de ‘artık ilişkileri böyle devam ettiremeyiz’ dedik” ifadesini kullandı. Türkiye'den son dönemde özellikle iş adamları bağlamında “ekonomik işbirliğine ihtiyacımız var” yönünde sinyallerin geldiğini aktaran Merkel, Alman turistlere yönelik uyarıların da Türkiye'yi düşünmeye sevk ettiğini söyledi. Yine de tüm bunların yeterli olmadığını belirten Merkel “O nedenle Yücel ve diğer gazetecilere tüm gücümüzle sahip çıkmalıyız” diye konuştu. Merkel, daha fazla sertlik konusunda ise “Türkiye, Erdoğan ve hükümetinden oluşmuyor. Referandumda ‘hayır’ diyen yüzde 50 unutulmamalı” dedi.

AP BAŞKANI: İDAM GELİRSE MÜZAKEREYİ UNUTUN

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, “insan hakları ve özgürlükler konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politikalarına katılmadıklarını, ancak işbirliği yapmak zorunda olduklarını” söyledi.

İtalya’da yayın yapan Radio Radicale’ye söyleşi veren Tajani, terör, sığınmacılar ve işsizlik gibi Avrupa vatandaşlarını endişelendiren meseleleri acilen çözmeleri gerektiğini ifade ederek, aynı zamanda da, Avrupa’nın kalbini oluşturan temel değerleri korumak zorunda olduklarını söyledi. Türkiye’nin Avrupa değerleriyle uyumlu olmadığını vurgulayan Tajani, “Ancak sığınmacı krizinde ve terörle mücadelede Türkiye ve Libya ile işbirliği yapmak zorundayız” diye konuştu. Tajani, “Kırmızı çizgimiz” dediği idam cezasının yeniden getirilmesi durumunda Türkiye ile müzakerelere devam etmenin mümkün olmayacağı açıklamasını da yineledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler