Nijerya’yı karıştıran Türk

Nijerya’nın güneyindeki ayrılıkçı lidere bir Türk işadamının destek ziyareti ve Facebook’tan yayınladığı videoda Nijerya Başkanı Buhari’ye hakaretler yağdırması ülkede olay oldu.

Yayınlanma: 17.09.2017 - 11:04
Abone Ol google-news


Nijerya’nın güneydoğusunda yaşayan Biafra halkının, bağımsız Biafra devletini kurma talebiyle ayaklanması üzerine, 1960’larda çıkan iç savaşta milyonlarca kişi hayatını kaybetmişti. Ülkenin güneydoğusunda 1967’de kurulan Biafra Cumhuriyeti, iç savaş sonunda yeniden Nijerya’nın egemenliği altına girmişti. Bağımsızlık girişimi geçtiğimiz aylarda yeniden alevlendi.

Her şey Nijerya’nın güneydoğusunda faaliyet gösteren ayrılıkçı Biafra Yerli Halkları (IPOB) örgütünün, kendi güvenlik birimini kurmasıyla başladı. IPOB’un, bölgedeki Müslüman Biafra halkının güvenliğini gerekçe göstererek bu adımı atması sonrası Nijerya polisi, “IPOB’un kurduğu teşkilat yasa dışı ve kanunsuzdur. Nijerya halkının güvenliğini Nijerya polisi, Nijerya ordusu ve eyaletin güvenlik servisi sağlamaktadır. Herhangi başka bir grubun güvenliği sağlama teşebbüsü yasa dışıdır” açıklaması yaptı.

‘Öldürüleceksin’

IPOB’un geri adım atmaması üzerine Nijerya ordusu, Nijerya Başkanı Muhammed Buhari’nin talimatıyla, örgütün lideri Nnamdi Kanu’ya yönelik ‘Dans eden Piton Yılanı II’ operasyonunu başlattı. Kanu’nun evine yapılan baskında beş kişinin öldürüldüğü, 30 kişinin yaralandığı iddia edildi. Nijerya ordusu ise bu iddiayı yalanladı. Kanu, operasyon sonrası saklanırken ilginç bir isimden IPOB liderine gerçekleşen ziyaret ve yayınlanan video Nijerya basınında manşetlere çıktı.

Merkezi İstanbul’da bulunan ‘Uluslararası Milletler Ticaret Derneği’ Başkanı Abdulkadir Erkahraman, Kanu ile evinde beraber çekilmiş fotoğraflarını Facebook’tan paylaşarak bir video yayınladı. Videoda Nijerya lideri Buhari’ye ‘ahmak’ diyen Türk işadamı, Nijerya Devlet Başkanı’nı suçlayan ifadeler kullandıktan sonra, ‘Sen ve köpeklerin eninde sonunda öldürüleceksiniz’ dedi. Video Nijerya basınında olay oldu.

Gerilimin tırmanması üzerine Nijerya eski Başkanı Olusegun Obasanjo, Buhari’yi başkanlık sarayında ziyaret etti ve sağduyu çağrısı yaptı. Nijerya ordusunun IPOB’u ‘terörist’ olarak ilan etmesine rağmen Buhari’ye ‘Ayrılıkçılarla görüş bu iş kan dökmeden bitsin’ tavsiyesinde bulundu. (Vatan)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler