İbadi'den peşmergeye maaş açılımı

Irak Başbakanı İbadi, IKBY’nin aylardır veremediği memur, peşmerge maaşlarını ödemeyi vaat etti. Bağdat’ın diyalog çağrısına bu kez Erbil’den olumlu yanıt geldi.

Yayınlanma: 20.10.2017 - 06:13
Abone Ol google-news

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül bağımsızlık referandumuna kattığı Kerkük dahil statüsü tartışmalı bölgelerin tamamını yıldırım harekâtıyla geri alan Irak Başbakanı Haydar İbadi, IKBY’ye zeytin dalı uzattı. İran destekli, Şii ağırlıklı milis gücü Haşdi Şabi’nin tartışmalı bölgelerden çekilmesi için devreye giren İbadi, IKBY’nin aylardır ödeyemediği memur ve peşmerge maaaşlarının Bağdat tarafından ödenmesini de vaat etti. Kanun Devleti partisi milletvekili Kasım Muhammed Cafer, 2018 bütçe tasarısının IKBY’de maaşların tamamen ödenmesini içerdiğini aktarırken, bunda Kerkük petrol gelirinin önemli payı olacağı belirtildi.

İbadi’nin “IKBY’yi anayasayı tanımaya ve bu esasta diyaloğa başlamaya davet ediyorum” çağrısına da IKBY Bakanlar Kurulu’ndan “Kabul ediyoruz” yanıtı geldi. “Diyalog çağrısını, ortaklık ve ittifaklık çerçevesinde ele almaya ve müzakere yapmaya hazırız. Uluslararası toplumun diyaloğun başlamasına yardım etmesini istiyoruz” denilen açıklamada “Kürt halkının iradesi askeri müdahaleyle kırılmaz. Irak’taki sorunlar askeri müdahaleyle çözülmez” diye eklendi.

Sputnik’e konuşan bir Kürt kaynak ise KYB peşmergelerinin özel bir görevi icra etmek üzere Süleymaniye’den Kerkük’e geçtiğini ve KYB’nin Kerkük ofisine yerleştiğini aktardı. Bir KYB yetkilisi de İbadi’nin peşmergeyi Irak ordusuna dahil ederek kendi emrine alma planından söz etti.

‘100 bin Kürt kaçtı’

IKBY’ye göre Kerkük’ten Erbil ve Süleymaniye’ye 18 bin Kürt aile, toplamda 100 bin Kürt kaçtı. Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu, çoğu Kürt olan sivillerin yerlerinden edilmesi, ev ve işyerlerinin yağmalanması haberlerinden endişe açıklayıp Irak hükümetinden tüm sivillerin korunması ve saldırganların yargılanmasını talep etti. Kerkük’te önceki gece Kürtlerin ellerinde IKBY bayraklarıyla sokağa döküldüğü, Irak bayraklarıyla devriye gezen Haşdi Şabi dahil hükümet güçlerini “işgalciler” diye bağırarak protesto ettiği ileri sürüldü.

Hanekin’de ateş açıldı

İbadi ise Kerkük’te güvenliği yerel polis ve federal terörle mücadele birimlerinin sağlayacağını ve tüm silahlı grupların varlığının engellenmesi emrini verdiğini söyledi. Sözleri Haşdi Şabi’ye çekilme emri olarak yorumlanan Irak Başbakanı, “Kerkük’teki güvenlik güçleri tüm kesimlerden yurttaşların güvenliğini, malını, mülkünü korumakla görevlidir” dedi. İran sınırındaki Hanekin’den ise dün akşam 200 Kürt protestocuya Haşdi Şabi’nin ateş açtığı, bir kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı haberi geldi.

Peşmerge, jeolojik olarak Kerkük petrol havzasında bulunan Hurmala sahasını IKBY’nin elinde tutmaya devam ettiğini öne sürdü. Rus petrol devi Rosneft’in bu krize rağmen IKBY ile petrol anlaşmaları yapmasına tepki gösteren Irak Petrol Bakanlığı “Yabancı şirketler sadece bizimle anlaşma yapabilir” dedi.

Barzani’nin yardımcısı için tutuklama kararı

Irak Yüksek Yargı Konseyi, hükümet güçlerini “işgalci” diye nitelediği gerekçesiyle IKBY Başkan Yardımcısı Kosret Resul hakkında tutuklama kararı çıkardı. Kararın dayandığı ceza yasasının 226. maddesine göre silahlı kuvvetlere hakaretten Resul için 7 yıl hapis istenebilir. IKBY Başkanı Mesud Barzani “Kimseyi tutuklayamazsınız” diye meydan okudu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler