Muhalefetsiz Soçi’de kriz

Suriye’deki muhalefet ile rejimi buluşturmayı planlayan Soçi’de muhalefet yetkisini Türk heyetine devretti. Muhalefet Soçi Havaalanı'nda yaklaşık 18 saat bekledi...

Yayınlanma: 30.01.2018 - 12:34
Abone Ol google-news

Suriye Yüksek Müzakere Komitesi’nin katılmama kararı aldığı Soçi'deki Kongre'ye Türkiye’nin yolladığı 150 kadar Suriyeli muhalif Soçi Havalanı’nda, Kongrenin logosunun rejimi temsil eden bayraktan oluşması nedeniyle katılmama kararı aldı. Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, geceyarısı Soçi havalanında muhalifleri ikna etti ama bu defa da Rusya geçişlerine izin vermedi. Uzun bekleyiş devam ederken, Türkiye'nin yolladığı THY'nin uçağı kalkışa hazır olmasına karşın Rusya’dan onay gelmediği için saatlerce kalkış yapamadı. Ankara'nın gönderdiği muhaliflerin Soçi Havalimanı’ndaki bekleyişi saatler sonra Rusya’nın onayı ile sona erdi.

Suriye Yüksek Müzakere Komitesi'nin katılmama kararına karşın, Ankara; Soçi'deki Kongre'ye bazı muhaliflerin katılmasını istemişti. Bu amaçla Rusya ile Kongre'nin her aşaması konuşulmuştu. Hatta Rusya'nın muhalifler için uçak gönderme talebine karşın, Türkiye, bunu kendisinin tahsis edeceğini de iletmişti. Ancak Suriyeli muhaliflerin Soçi Havalimanı’na ayak basmasıyla birlikte sorun başladı. Alanda akreditasyon için kurulan masalarda, akreditasyon kartlarında ve tüm düzenlemelerde rejimi temsil eden Suriye bayrağını gören muhalifler, Suriye Ulusal Kongresi'ne katılmama kararı aldı.

Soçi havaalanında yaşananları Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo, dün ulaştıkları Soçi havaalanındaki süreci Cumhuriyet'e anlattı:
“Dün Ankara’dan THY uçağı ile hareket ettik ve Soçi havaalanına akşam saatlerinde indik. Yaklaşık 150 kişiyiz; Türkiye'den de Halep'ten de İdlib'ten de muhalif isimler bizimle. İndiğimizde zaten kongrenin flamaları, logoları vardı. Bizler için hazırlanan kartlar üzerinde de bu logolar vardı. Bize, Suriye rejiminin bayrağının kullanılmaması için söz verilmişti. Bunun üzerine konferansa katılmama kararı aldık. Pasaportlarını kaşeletenleri alandan çıkarttılar. Ama biz katılmama kararı aldık. Bunun üzerine Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal alana geldi. Bize, katılmamızı söyledi ve biz de Kongre'ye dönmeye ikna olduk. Ama bu defa da Ruslar bazı arkadaşlarımızı pasaportlarıyla çıkış yaptıkları için geri almadılar. Ruslar bizi bölgeden çıkarttı ve uluslararası alana aldı. Şimdi orada bekliyoruz. Gece boyunca uyumadık; 24 saattir ayaktayız ve Türk uçağının hazırlanmasını bekliyoruz. Aslında bizi getiren uçak alanda hazır ama anladığımız Ruslar uçağa kalkış izni vermiyor. Bizi biraz daha bekletecek gibi duruyorlar. Biz bu kadar yorgunluğun üzerine böyle bir konferansa katılmak istemidiğimizi ilettik ve Türk heyetine yetkimizi verdik."


Krizi çözmek için bakanlar telefonda
Bu gelişmeler üzerine Rus ve Türk Dışişleri Bakanlarını iki defa telefonla görüştü. Suriyeli muhaliflerin bekleyişi devam ederken, Lavrov ve Çavuşoğlu'nun ilk telefon görüşmesinin ardından Türk diplomatik kaynaklar Ankara'dan giden muhaliflerin yetkilerini Türk heyetine verdiğini duyurdu. Kaynaklar, "Ankara'dan Soçi Kongresi'ne katılmak üzere gelen muhalefet heyeti, Kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye giriş yapmak istememiştir. Bu nedenle Kongre'ye katılmama kararı alan muhalefet heyeti, Kongre'de kendisini temsil etme yetkisini Türk heyetine vermiştir. Bu çerçevede, Kongre'de ilan edilmesi beklenen anayasa komisyonunun oluşturulmasına dair çalışmalar Türkiye tarafından takip edilecektir."
Bu bilgilerin paylaşılmasından kısa süre sonra ise iki bakanın tekrar telefonla görüştüğü öğrenildi.
Suriyeli muhaliflerin Soçi Havalimanı’ndaki bekleyişleri 18 saat sürdü. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler