Ankara'dan Batı'ya zeytin dalı: Büyütmeye gerek yok

Stoltenberg Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu söylerken, ‘Müttefikler bir arada kalmalı’ dedi. Çavuşoğlu Türkiye’nin hava savunma taleplerini yineledi

Yayınlanma: 16.04.2018 - 23:10
Abone Ol google-news

Temmuz ayında ittifakın Rusya’ya karşı tutumunun belirleneceği zirveye hazırlık için Ankara’ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Müttefikler bir arada kalmalı” derken, görüşmelerinde de Türkiye-ABD arasındaki yakınlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Rusya ile ilişkilerimiz NATO ile Fransa ile ABD ile ilişkilerimizin alternatifi değil” derken, Türkiye’nin NATO’dan hava savunma sistemi konusundaki taleplerinin karşılanmasını istedi.

Stoltenberg, Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Canikli görüşmenin ardından, twitter hesabından, “Görüşmede, terörle mücadelede işbirliği, Suriye’de kalıcı barışın sağlanması, bölgenin terörden temizlenmesi, rejime yönelik son operasyon, hava ve füze savunma sistemleri, Haziran ayında yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın gündemine yönelik konuları değerlendirdik” açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Stoltenberg, Türkiye’nin NATO için önemini vurgularken, “Tüm NATO müttefikleri, Türkiye’yi çok değerli bir müttefik olarak görmektedir. Türkiye’nin bu ittifak içinde yer almasının öneminin farkındayız” dedi. Stoltenberg, Türkiye’nin terörden en çok sıkıntı çeken müttefik ülke olduğunu belirtirken, “NATO’nun buradaki varlığı, Türkiye’yi desteklemek ve yardım etmek içindir” ifadesini kullandı. Afrin operasyonu konusunda “şeffaflıkla hareket etmesini memnuniyetle karşılıyorum” diyen Stoltenberg, Türkiye’nin hava savunma sistemine yönelik taleplerine ise mevcut varlığı anımsatarak yanıt verdi: “Burada daha fazla deniz ve hava mevcudiyetimiz var, daha fazla tatbikat yapıyoruz. Erken uyarı ve gözlem uçaklarımız, hava savunma sistemlerimiz var. Suriye sınırında İspanyol ve İtalyan bataryaları bulunuyor.”

AWACS’lar da var

Konya’da konuşlu erken uyarı ve gözlem uçakları AWACS’ların IŞİD ile mücadele koalisyonuna destek verdiğini vurgulayan Stoltenberg, NATO’nun Türkiye’nin askeri altyapısına da finansal destek sağladığını kaydetti. Çavuşoğlu ile görüşmesinde Duma’daki kimyasal silah saldırısını da ele aldıklarını söyleyen Stoltenberg, “NATO müttefikleri, ABD, Fransa ve İngiltere tarafından bilgilendirildi. Suriye rejiminin kimyasal silah yeteneklerinin azaltılması ve bu tür saldırıların önlenmesi amaçlanıyor. Burada NATO, uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olan kimyasal silahların Suriye rejimi tarafından sürekli olarak kullanılmasını güçlü bir şekilde kınıyor” dedi ve Türkiye’nin verdiği desteğe teşekkür etti.

Çavuşoğlu ise Türkiye’nin beklentilerini ifade etti, NATO’ya desteğin süreceğini belirtti ve “NATO’nun güçlü olması önemli” dedi. Çavuşoğlu, Macron’un “Rusya ve Türkiye’yi ayırdık” açıklamalarına da Rusya ve İran ile Türkiye’nin işbirliğinin tek amacının ‘ateşkesi sağlamak’ olduğunu anımsatarak şunları söyledi: “Türkiye ile Rusya’yı ayrıştırdı sözü doğru bir söz değil. Rusya ile ilişkilerimiz, Fransa Cumhurbaşkanı’nın ayıracağı kadar zayıf değildir. Ama Rusya ilişkilerimiz, NATO ile ilişkilerimize alternatif değil, buraya da zarar vermemesi gerekiyor. Biz her ülkeyle ilişkilerimizi güçlü tutmak durumundayız.”

‘Büyütmeye gerek yok’

Çavuşoğlu’nun terörle mücadeleyle ilgili olarak da Türkiye’nin tüm terör örgütleriyle mücadele ettiğini, diğer NATO müttefiklerinin de bu çizgiye gelmesini arzu ettiklerini söylemesi dikkat çekti. Türkiye’nin üyeliğine karşı olan NATO üyesi ülkelerin olduğunun anımsatılması üzerine Çavuşoğlu, söz konusu çıkışların birincil ve yetkili kişilerden gelmediğini, dolayısıyla bunları büyütmemek gerektiğini ifade etti.

Mınbiç ve diğer bölgeler konusunda ABD ile daha önce bir anlayışa vardıklarını söyleyen Çavuşoğlu, ortada bir taslak yol haritası bulunduğunu, ABD’nin yeni dışişleri bakanı göreve geldiği zaman uygulama safhasına geçileceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Buraları kimin yöneteceğine ya da buraların güvenliğiyle ilgili kimlerin görev alacağına ABD ile beraber karar vereceğiz. Bu yol haritası uygulanırsa hiçbir problem yok” dedi.

‘Biz doğrunun yanındayız’

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ Katar’ın Doha kentinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bozdağ, Ankara’nın ABD-İngiltere ve Fransa’nın Suriye operasyonuna destek vermesi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Suriye saldırısı ile Türkiye ile Rusya’yı ayırdık” sözlerine “Suriye politikamız, herhangi bir ülkenin yanında veya karşısında olma politikası değildir. Doğruyu kim savunuyorsa biz doğrunun yanında yer alıyoruz. Doğruyu savunan kişi farklı olabilir” yanıtı verdi. Bozdağ’ın “Bölgede bilek güreşi yapılmasından rahatsızız. İç politik dengeleri değiştirmek için bölgede farklı farklı atraksiyonlar yapılmasından rahatsızız” demesi de dikkat çekti.

Peskov: Saldırı bizi ayırmadı

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, “Suriye’ye yönelik saldırı Rusya ve Türkiye’yi ayırmadı” dedi. Sputnik’in haberine göre, Peskov basın toplantısında Macron’un ifadelerini değerlendirmesi istenince, “Moskova ve Ankara’nın görüşlerinin bazı konularda farklılık gösterdiği kimse için sır değil. Fakat bu durum, görüş alışverişi yapmaya ya da görüşlerimizdeki bu farklılıkları tartışmaya devam etmemizi engellemiyor” dedi.

‘Macron da katılmak istedi’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Suriye’deki saldırıyla Rusya ve Türkiye’yi ayırdık” açıklaması yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sözlerine de yanıt verdi. Kısa süre önce düzenlenen Suriye zirvesine Macron’un da gelmek istediğini ancak İran’ın kabul etmediğini anlatan Çavuşoğlu, Macron’un açıklamalarıyla ilgili de “Maalesef birçok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak popülizmi tercih ediyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalarda farklı ülkeler tarafından yalanlandı. Cumhurbaşkanı’na yakışır şekilde açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Macron’u gerçeği söylememekle suçlayan Çavuşoğlu, “Olayı başka yere çekmesin. Doğruları söyleyelim ki herkes bilsin. Bunları açıklamak durumunda kalmamalıydık ama gerçeği söylemeyince bir cumhurbaşkanı biz söylemek zorundayız.”

Erdoğan, Stoltenberg arasında kritik görüşme: NATO’dan Türkiye mesajı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler