Maduro'dan Erdoğan'a sloganlı mesaj

Erdoğan ve Maduro telekonferans yöntemiyle ticaret anlaşması imzaladı. Liderler iki ülkede de yaklaşan seçimler konusunda birbirlerine şans diledi.

Yayınlanma: 18.05.2018 - 09:24
Abone Ol google-news



Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam Venezüella devlet başkanı Nicolas Maduro ile bir telekonferans gerçekleştirdi. Liderler ülkeler arasında ikili ticaretin artırılması amacıyla hazırlanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması'nı imzaladılar.

Nicolas Maduro "Dünyadaki kardeşlerimiz ile barışın Bolivarcı diplomasisini güçlendirmeye devam ediyoruz" yazarak görüşmeyi Twitter hesabından duyurdu. Maduro'nun Periscope'tan da canlı yayımladığı görüşmenin sonunda Erdoğan mevkidaşına rabia işareti yaparak İspanyolca teşekkür etti, Maduro ise Che Guevara'nın ünlü "Hasta la victoria siempre" (İspanyolca, "zafere kadar daima") sözüyle cevap verdi. 

Ticari konular dışında seçimlere de değinen liderler birbirlerine şans diledi. Venezüella halkı, 20 Mayıs'ta devlet başkanını seçmek için sandığa gidecek. 2018'in aralık ayında yapılması planlanan seçimler, ocak ayında alınan bir kararla öne çekilmişti. 55 yaşındaki eski otobüs şoförü Maduro, Hugo Chavez'in ölümünün ardından, 2013 senesinden beri Venezüella'nın devlet başkanlığı görevini yürütüyor. 

Recep Tayyip Erdoğan Venezüella ile madencilik, savunma sanayi ve sivil havacılık alanlarında iş birliğine ilgi duyduklarını söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:

"17 Mayıs Perşembe itibariyle Venezüella'ya 18 gemi kapsamında sevkıyat yapılmış bulunmaktadır. Bu çerçevede 20'lik 658 adet,  40'lık 103 adet ve 40 hidrokarbon 229 adet olmak üzere toplam 990 konteyner ürün gönderilmiştir. Gemilerde otomobil, kamyon, iş makinası, otobüs ve traktör lastikleri, madeni yağ, ilaç, ton balığı konservesi, yeşil mercimek, ayçiçeği yağı ve süt tozu bulunmaktadır. Toplam bedel yaklaşık olarak 142,5 milyon lira." 

Nihat Zeybekçi 21 Kasım 2017'de, Venezüella'nın tüm ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılamasını dilediğini ifade etmişti: "Hedefimiz Venezüella'nın bütün ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılarken, Venezüella'nın ürettiği bütün ürünlerin serbestçe ülkemize gelmesi. Bunu da 2018'in başında uygulanabilir hale getirerek, 2018 sonunda çok önemli ticari hacimlere ulaşmak istiyoruz. Venezuela'nın petrol ürünleri, petrokimya artı petrokok alanındaki tüm üretimiyle ilgileniyoruz, Türkiye'nin ihtiyaçlarını oradan gidermek istiyoruz."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler