Arjantin yine IMF kapısında

Ekonomideki sorunlar konusunda Türkiye ile benzer durumda olan Arjantin, IMF ile 50 milyar dolarlık anlaşma yaptı. Geçmişte IMF’nin neden olduğu kayıpları unutmayan halk, hükümete tepkili.

Yayınlanma: 08.06.2018 - 21:29
Abone Ol google-news

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Arjantin’in, 50 milyar dolar krediyi içeren 3 yıllık standby (finansal destek) anlaşması üzerinde uzlaştı. Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen ay kredi talebinde bulunan Arjantin hükümeti ile IMF heyeti, mutabakat sağladı. IMF Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacak olan ve 20 Haziran’da kesinleşmesi beklenen anlaşma, IMF’nin onayladığı ekonomik programa uyulması şartını içeriyor. Bu kredi ile Arjantin, dış borç ödemelerini yapacak. Kurum, sert kemer sıkma önlemleriyle bütçe açığının azaltılmasını ve enflasyonunun düşürülmesini talep ederken, ülkenin dış borçlarını çevirmesini ana hedef olarak belirliyor.

Ülkenin para birimi Peso, bu yıl dolar karşısında yüzde 25 değer kaybetmiş, Merkez Bankası mayısta 10 gün içinde üç kez faiz artışına giderek politika faizini yüzde 40’a yükseltmişti. Para biriminin değer kaybında ve faizde dünya lideri olan Arjantin, yaklaşık 545 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip. Ülkede cari açığın milli gelire oranı yüzde 5’e yaklaşırken, dış borç/ milli gelir oranı da yüzde 36’yı aştı. 2017 sonu itibarıyla ülkenin toplam 232 milyar dolar dış borcu bulunuyor.

Kötü hatıralar

90’lı yıllarda IMF programlarıyla yönetilen Arjantin, 2001’de büyük ekonomik krize sürüklenmiş, halk krizin sorumluluğunu IMF programlarını uygulayan sağ hükümetlere yüklemişti. Sosyal harcamalarda büyük kesintiler öngören IMF programları, özelleştirmelere, çalışma yaşamında esnekliğe, piyasacı reformlara, güvencesiz çalışmaya ve dış borçların çevrilmesine yoğlunlaşıyor.

Türkiye ile yarışıyor!

Arjantin’in yıllar sonra tekrar IMF’nin kapısını çalması ve yeniden stand-by anlaşması yapması, Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde faizlerin artmaya başlamasıyla beraber dünyada bol ve ucuz para döneminin sona ermesi, en çok Arjantin ile Türkiye’yi vurmuş durumda. Yüksek dış borç, yüksek cari açık ve yüksek enflasyona sahip iki ülke, para birimlerindeki değer kaybı ve faiz artışlarında ilk iki sırayı paylaşıyor. Yüzde 25’i aşan enflasyona sahip olan Arjantin, faizleri yüzde 40’a çekerek ülkeden sermaye çıkışını durdurmaya çalışıyor. IMF programı, üç yıl içinde enflasyonun yüzde 9’a indirilmesini hedefliyor

.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler