Son uyarılar: YKS’de eleyici sorulara dikkat

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, 30 Haziran ve 1 Temmuz’da yapılacak.

Yayınlanma: 28.06.2018 - 21:30
Abone Ol google-news

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı, 30 Haziran ve 1 Temmuz’da yapılacak. Eğitim danışmanı Deniz Demirtaş, bu yıl getirilen yenilikleri ve sınavda öğrencilerin hangi tür sorularla karşılaşacağını anlattı.

Yenilikler neler?

Eski sistemde her alan için farklı kitapçık kullanılırken, yeni sistemde AYT’de tek kitapçık kullanacak. Bu durum neticesinde tüm alanlardan tercihte bulunmak isteyen öğrenciler, alana göre farklı günlerde ve farklı sürelerde sınava girerken, yeni sistemle tek bir kitapçıkta, tek günde ona verilen süre zarfında tüm soruları cevaplamak durumunda olacaklar. Bu durumda öğrencinin istediği bölüm doğrultusundaki testlere ağırlık vermesi puan üstünlüğü esasına göre önemli sayılacak. TYT’de 150 puan alan adaylar TYT ile alan yükseköğretim programlarını; SAY, SÖZ, EA, DİL’de 180 üzerinde puan alanlar AYT ile alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Yanıltan soru tipleri:

Tüm sorularda soru kökünü ve ne sorulduğunu doğru anlamak önem taşıyor. Olumsuz ifadelere dikkat edilerek, istenen cevap öncelikle tespit edilmeli, verilen bilgi paragrafı ve soru bu doğrultuda doğru bir şekilde okunmalı. Öğrenciler verilen metni kendi bilgilerine ya da deneyimlerine göre değil, parçaya göre cevaplamaları gerektiğini, konu ne kadar iyi bilinse de soru doğru anlaşılmadığında doğru cevaba ulaşamayacaklarını unutmamalılar. Sınavlarda herkese soruların ve şıkların farklı şekilde sıralandığı kitapçıklar dağıtılacağı için sorular kolaydan zora doğru bir sıra izlemeyecektir. Bu nedenle kitapçık ele alındığında öncelikle öğrencilerin genel olarak soruları hızlı bir şekilde gözden geçirmesi, yıl boyunca katılım sağladıkları deneme sınavlarındaki tecrübelerine uygun olarak hangi sorulardan başlayacaklarına dair strateji geliştirmeleri yararlı olacaktır. Bu açıdan tek bir soruya dakikalar harcamak da doğru olmayacaktır.

Neler sorulacak?

Genel olarak sözel derslerde TYT’de bilgiden çok okuduğunu anlama ve yorum yeteneğini ölçen, uzun soruların; AYT’de ise öğrenmenin daha ileri basamakları olan analiz ve sentez becerisini ölçen, bilgi ağırlıklı soruların gelmesi bekleniyor. Felsefe alanında öğrencinin analiz etme ve yorum yapma becerisini ölçecek sorular karşımıza çıkabilir. Felsefe kavramlarından gelecek sorular eleyici olacaktır. Matematik alanında TYT’de temel düzey matematik bilgisinin yeterli olduğu, daha çok okuduğunu anlama ve yorumlamaya yönelik uzun metinli soruların yer alması bekleniyor. Kısaca analitik düşünce becerileri ile çözülebilen sorular karşımıza çıkabilir. AYT’de ise bilginin merkezde olduğu ve işlem becerisi gerektiren ve önceki senelere göre soru sayısının azalmasıyla bir soru içinde birden fazla konuyu barındıran soru tipleri bekleniyor. Geometride katlama, döndürme gibi görsel yetiyi test edecek sorular öğrencilerin karşısına çıkabilir. Çok zor ya da sürpriz sorular beklenmiyor. Kimya alanında TYTAYT’de yer alacak soruların zorluk derecesi ve soru tipleri geçtiğimiz 5 yıldan farklı olmayacaktır. Organik bileşikler, gazlar, çözeltiler, atom, periyodik tablo, asit baz ve denge konuları sınavda yer alması muhtemel konular arasında.

Geçici kimlik geçerli

Üniversite adayları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na fotoğraflı geçici kimlik belgesi ile girebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler