Düşük puana en iyi okul

Büyük bir gizlilikle çıkarılan yeni yönetmeliğe göre, öğrencilerin puanına bakılmaksızın en yüksek Anadolu Lisesi’ne nakil başvurusunda bulunma hakkı var.

Yayınlanma: 26.09.2014 - 21:47
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı, sessiz sedasız yaptığı yönetmelik değişikliği ile liselerde ara sınıflara, puan koşulu aranmaksızın nakil olanağı getirdi. Özellikle yüksek puanla öğrenci alan liselerde kriz yaratan bu düzenleme, öğrenci, veli ve mezunların büyük tepkisine neden oldu.

13 Eylül Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’te yer alan madde ortalığı karıştırdı.

Bu maddede, “Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler, öğrencinin okula yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak açık kontenjan bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapılır. Hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 10, 11 ve 12. sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların aynı sınıflarına nakil şartlarıyla birlikte yeterlilik sınavına bağlı olarak nakil yapılabilir. Bu kapsamda başvuruda bulunan ve nakil şartlarını taşıyan tüm öğrenciler bulundukları sınıf seviyesi dikkate alınarak bu Yönetmelik kapsamında nakil başvurularının değerlendirildiği gün yeterlilik sınavına alınırlar. Yeterlilik sınavında başarılı olan öğrencilerin onay işlemleri açık kontenjana ve yerleştirmeye esas puan üstünlüğüne göre yapılır. Başarısız olanların başvuruları ise reddedilir” deniliyor.

Yani, 10, 11 ve 12’nci sınıfların nakilleri için taban puan şartı aranmıyor, öğrencinin puanı kaç olursa olsun nakil yaptırabiliyor ama başvuranlar arasında puan üstünlüğüne göre nakil gerçekleştiriliyor. Nakillerde tek engel hazırlık sınıfı olan okullar. Bu okullara da boş kontenjan olduğu takdirde, dil yeterlilik sınavından başarılı olanlar nakil olabilecek. Bunun dışında başka bir koşul aranmıyor. Yani, örneğin 495 puanla girilebilen İstanbul Lisesi’ne 350-400 puan almış bir öğrencinin nakli mümkün. Geçen yıl yapılan kontenjan artırımı sonucu sınıf mevcutları 30’dan 34’e çıkarıldı. Böylece tüm sınıf seviyelerinde “boş kontenjan’’ yaratıldı.

Kimler hangi okullara gitti?

Bu değişikliğin bu kadar “sessiz’’ yapılması, kamuoyuna duyurulmaması, bir sürü soru işaretini de beraberinde getirdi. Kimse duymadan yapılan nakil başvurularının hangi öğrencilere ait olduğu merak konusu oldu. Yüksek puanla öğrenci alan okul yönetimleri, öğrenciler, veliler ve mezunlar, uygulamadan vazgeçilmesi için girişimlerde bulunuyor, seslerini Milli Eğitim Bakanlığı’na duyurmaya çalışıyor. Bu okulların yöneticileri, nakil için gelen velileri vazgeçirmek için ikna etmeye çalışıyor. Bir yönetici, “Okuldaki eğitim ortamı bundan nasıl etkilenecek? Öğretmen 500 puanla, 300 puan almış öğrencinin yan yana oturduğu sınıfta dersi hangisine göre verecek? Bunun yanı sıra düşük puanla gelecek çocuklara yazık olacak. Hem akademik olarak çok zorlanırlar hem sınıf arkadaşları tarafından dışlanabilirler. Velilere bunları anlatıyoruz ama maalesef çoğu veli bu şanstan yararlanmak istiyor’’ dedi.

Büyük haksızlık

Bu uygulama, birçok haksızlığı da beraberinde getiriyor. Örneğin bir okula, geçen yılki SBS’de çok küçük puanla giremeyen öğrenciler yerine, yönetmelikten haberdar olup çabucak başyvuran çok daha düşük puanlı öğrenciler kayıt yaptırabilecek. Geçtiğimiz yıllarda SBS sonucunda bu liselere giremeyen öğrencilerin, 10, 11 veya 12’nci sınıfta nakil yaptırmasının doğru olup olmadığı da başka bir tartışma konusu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler