Musevi öğrenciye özel din sorusu

TEOG sınavında bu yıl, Musevi öğrencilere özel din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden soru sorularak bir ilk yaşanacak.

Yayınlanma: 21.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG’da din sorularından muaf olmak istemeyen Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulu’nun 8. sınıf öğrencilerine, “Roş Aşana Bayramı, Kipur Orucu, Şabat ve evrenin ve dünyanın yaradılışı, hayat gailesinden kopabilmenin önemi, kendi içine dönme, Yahudiliğin yasakladığı kumar, uyuşturucu ve çarpık ilişkiler gibi kötü alışkanlıklar, evin kutsiyeti, Yahudiliğin dinler arasındaki yeri” gibi çok sayıda konu içinden soru soracak. MEB 376 okula bir yazı göndererek TEOG’da din sorusu isteyip istemediklerini sormuştu, sadece Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulu, MEB’in teklifine olumlu yanıt vermişti.

Teklifine olumlu yanıt alan MEB, Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile okula, 2014-2015 eğitim öğretim yılına mahsus olmak üzere “8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Konu ve Kazanımların Çalışma Takvimine Göre Dağılım Çizelgesi” gönderdi. Böylece TEOG’un birinci ve ikinci dönemleri, merkezi ortak sınav tarihlerine kadar işlenecek konular belirlendi.

 

169 soru
MEB, okulun öğrencileri için Talim ve Terbiye Kurulu tarafından oluşturulan müfredat çerçevesinde din kültürü soru hazırlama uzmanları tarafından 169 soru hazırlandı. Soruların redaksiyonunu Ankara
Üniversitesi Dinler Tarihi bölümü profesörleri tarafından yapıldı. Soruların müfredata uygunluk denetimi ise gizlilik sözleşmesi yapılan iki Musevi öğretmen tarafından da kontrol edildi. Ağırlık vaat edilmiş
topraklarda Konulardan bazıları:

Roş Aşana, yargı, Kipur orucu, kefaret: İbranice yılbaşı anlamına gelen Roş Aşana, dini anlam olarak ise en önemli yargı günü. Bu günde dünyada yaşayan her canlının Tanrı tarafından yargılandığına inanılıyor. Yom Kipur yani en kutsal günü. Bugün oruç tutularak sinagogda geçiriliyor.

Şabat, yaratılış ve emek: “Şabat” yani Musevilerin dinlenme günü. Bu konu ile ilgili sorular, “evrenin ve dünyanın yaradılışı, insanın emeği ve dinlenmesinin önemi” ile birlikte sorulacak. Çünkü, Yahudilikte evrenin başlangıcında dünyanın 6 günde yaratıldığı ve 7. gün dinlendiğine inanılıyor. TEOG sorularında, Musevi öğrencinin “Sakin mizaçlı olma, hayat gailesinden kopabilmenin önemi, kendi inancına dönme”nin Şabat ile ilişkisini ne kadar kurabileceği ölçülecek.

Yeoşua ve Vaat Edilmiş Topraklar: TEOG’da sorulacak Musevilere özel 20 sorudan en ağırlıklı olması beklenen konulardan birinin Tevrat’ta adı geçen peygamberlerden biri olan Yeoşua’nın öğretileri olması bekleniyor. Birçok Yahudi metninde Yeoşua, “vaat edilmiş topraklar”a götüren peygamber olarak anılıyor. Sorularla öğrencilerin Yeoşua’nın öğretileri ile “yeni nesillerin geleceğe hazırlanması ve görev bilinci” arasında bağlantı kurması istenecek.


Yahudiliğin dinler arasındaki yeri: Musevi öğrencilere, “Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım” konusunda Hıristiyanlık ve Müslümanlıktan soru sorulabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler