Osmanlıca zorunlu, Kürtçe sorunlu

Osmanlı Türkçesinin liselerde zorunlu ders olmasının yolunun açıldığı Milli Eğitim Şûrası’nda Kürtçe öğretimi ve anadilinde eğitim konusu gündeme “gelemedi.” Öneri metinlerine bile alınmayan Kürtçe talepleri “Öğrenciler Türkçe öğrenmek zorunda.

Yayınlanma: 06.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Kürtçe başka, Osmanlıca başka” tepkileri ile susturuldu. Tüm ret oylarına karşın karma eğitim zorunluluğunun kaldırılması önerisi gündemde tutulurken öneriye bu kez “Biz Atatürk döneminin uygulamasına geri dönülsün diyoruz. Bu ülkede 70 yıl ayrı kız liseleri, ayrı erkek liseleri açılabiliyordu. Karma eğitim 28 Şubat’ın uygulaması” savunması getirildi. Turizm ve otelcilik meslek liselerinin müfredatından alkollü içki hazırlama dersinin kaldırılmasına ilişkin önerge önce reddedildi ancak daha sonra, oylamada “usulsüzlük” yapıldığı itirazlarına karşın kabul edildi. Sabah oy çokluğu ile reddedilen önergenin öğleden sonra oy çokluğu ile kabul edilmesine ilişkin “üyelerin değiştirildiği” iddiası dile getirildi.

19. Milli Eğitim Şûrası’nda zorunlu din dersi, dini eğitim ve karma eğitim tartışmalarının gölgesinde Kürtçe öğretimi ve anadilinde eğitim talepleri de dillendirildi. Ancak öneri metinlerine girmesi engellenen bu öneriler sadece “lafta kaldı.” Liselerde seçmeli olarak okutulan Osmanlı Türkçesinin zorunlu olarak okutulması önerisini kabul eden “Müfredat Komisyonu”nda Kürtçe eğitim tartışması yaşandı. Osmanlıca dersinin “Ecdadının mezar taşlarını okuyamayan tek millet biziz” sözleri ile savunulması karşısında bir komisyon üyesi “Mezar taşları diyorsunuz ama bu ülkede 20 milyon Kürt var. Onların dillerini konuşmasına izin verilmiyor. Osmanlıcanın zorunlu ders olarak teklif edildiği bir yerde Kürtçenin de öğretilmesi gerekir” dedi. Üye, iki dilli bir eğitim sisteminin benimsenmesi gerektiğini söyledi. Ancak üyenin talebi Müfredat Komisyonu tepkisi ile karşılandı.

 

‘Başkanlık yetkimle..’

Akyol, “Bu önerinizi dikkate almıyoruz” dedi. Öneri sahibinin “Dikkate almak zorundasınız” sözleri üzerine başkan Akyol, “Başkanlık yetkilerimi kullanarak dikkate almıyorum” diye konuştu. Bunun üzerine öneriye muhalif olan bir üye, “Polemik yapıyorsun. Öğrenciler Türkçe öğrenmek zorunda. Kürtçe başka, Osmanlıca başka” ifadelerini kullandı. Bu şekilde bastırılan Kürtçe dersi önerisi öneri metnine giremedi.

Öte yandan karma eğitime son verilmesi önerisinde ısrar eden Eğitim Bir-Sen’in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, tartışmalara farklı bir boyut getirdi. Gündoğdu, “Biz Atatürk’ün uygulaması geri
gelsin diyoruz. 70 yıllık Cumhuriyet tarihinde Çamlıca Kız Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, İzmir Kız Meslek Lisesi gibi kız ve erkek liseleri vardı. Karma eğitim kaldırılsın diye bir teklif getirmedik. İktidar vesayet kurumları ile hesaplaşırken 28 Şubat uygulamasının devam ettiriliyor olması gerçekleri ile uyuşmamaktadır” dedi. Gündoğdu, karma eğitime ilişkin önergelerini şûra genel kuruluna da vereceklerini aktardı.

 

Hem Kutlu Doğum hem Aşure

Her yıl yenilenen bir genelge ile okullarda kutlanması sağlanan Kutlu Doğum etkinliklerinin kurala bağlanmasının önü açıldı. Kutlu Doğum Haftası’nın yapılacak düzenleme ile Belirli Günler ve Haftalar takvimine eklenmesine ilişkin önerge kabul edildi. Böylece Kutlu Doğum’un tüm okullarda zorunlu  olarak etkinliklerle kutlanmasının önü açıldı. Önerge ile Aşure Günü ve Muharrem Ayı da takvime eklendi.

 

Daha fazla zorunlu

Komisyonda, liselerde haftada 1 saat zorunlu olanak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin haftada iki saat okutulmasına ilişkin önerinin kabul edilmesiyle, tartışmalı zorunlu din dersinin müfredattaki ağırlığının daha da arttırılmasının önü açıldı. Komisyon yönetiminin hiçbir üyenin lehte veya aleyhte konuşmasına izin vermediği öğrenildi. Liselerde okutulan Görsel Sanatlar dersinde, “hat, ebru, tezhip ve minyatür” gibi geleneksel sanatların da öğretilmesinin önü açıldı. Bu önergenin de bir üyenin rahatsızlanarak bayıldığı ve diğer üyelerin onunla ilgilendiği sırada oy kullanmadıkları halde “oy birliği ile” kabul edildiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler