‘Sırada Arap alfabesi var’

MEB tarafından düzenlenen 19. Milli Eğitim Şûrası’nda Osmanlıca zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması ve din ağırlıklı eğitim önerilerinin komisyonlardan geçmesine eğitimcilerden tepki geldi.

Yayınlanma: 06.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

MEB tarafından düzenlenen 19. Milli Eğitim Şûrası’nda Osmanlıca zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması ve din ağırlıklı eğitim önerilerinin komisyonlardan geçmesine eğitimcilerden tepki geldi.

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, Osmanlıcanın zorunlu ders olmasının önümüzdeki dönemde Latin Alfabesi yerine Arapçanın da zorunlu hale gelmesi endişesini beraberinde getirdiğini belirtirken; Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği üyeleri akademisyenler ise “Eğitim sistemi giderek kötüye gidiyor. Osmanlıca dayatması genç beyinlere bir şey sağlamayacak, Türkiye yerinde sayacak” görüşünde birleştiler. Şûranın delege yapısına ilişkin bilgi veren Demir, delegelerin demokratik biçimde belirlenmediğini belirterek, “Şûranın, dini cemaatler ve tarikatlardan oluşan bir delegasyon yapısı var” dedi.

Osmanlı Türkçesi’nin liselerde zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması önerisi oyçokluğuyla kabul edildi. Öneriye tepkiler şöyle:

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir: Osmanlıcanın zorunlu olmasına kesinlikle gerek yok. Bu anlayış devam ederse 20. Milli Eğitim Şûrası’nda, Osmanlıcanın alfabesi olan Arap harflerini de getirelim diyebilecekler. Türkçe ortaokul ve lisede yeteri kadar öğretilmiyor. Osmanlıca Arap alfabesidir. Osmanlıca sarayda, sarayın ve saraya hizmet edenlerin konuştuğu dil. Anadolu halkının  bu dersi alabilir. Ama zorunlu olması yanlıştır. 3 Mart 1924’teki Tevhid-i Tedrisat Kanunu açıktır, 1 Kasım 1928’de Harf Devrimi vardır. Dile dokunulamaz ama yavaş yavaş itibarsızlaştırma, altyapı oluşturma durumu var.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: Şûranın bütün bu sorunları bırakıp Osmanlıcayı zorunlu ders olarak ele alması kabul edilemez. Şûra aklını başına toplamalı, eğitim sisteminin asıl sorunlarını tartışmalı. Osmanlıcanın zorunlu olması yanlış.

Öğretim Üyeleri Derneği Genel Sekreteri Esen Aslandoğan: Osmanlıca ile dünyanın iletişime geçecek çocuklar, bu çok sakıncalı bir şey. Eğitimin kalitesi ciddi şekilde bozuluyor. Mezar taşını okuyamıyoruz diye Osmanlıca’nın getirilmesi komik. Eğitimin üst üste başka türlü şekillendiriyorlar, bu şekillendirme genç beyinlere bir şey sağlamayacak, yerinde sayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler