İlkokullara din dersi zorunlu değil, seçmeli!

Milli Eğitim Şurası din dersinin ilkokullarda zorunlu olmasını istedi, MEB seçmeli yapacak.

Yayınlanma: 15.12.2014 - 10:01
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Milli Eğitim Şurası’nın, ilkokul 1, 2 ve 3, sınıflarda zorunlu olarak okutulmasını istediği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini seçmeli ders olarak “Din Dersi” adı altında okutmayı planlıyor. Bunun için ilkokul öğrencilerine seçmeli ders hakkı tanımayan 4+4+4 düzenlemesinin yani Milli Eğitim Temel Yasası’nın değiştirilmesi gerekiyor. Böylece aralarında Kuranıkerim, Hz. Peygamber’in Hayatı’nın da bulunduğu ortaokul ve liselerdeki tüm seçmeli derslerin ilkokullara da getirilmesinin önü açılacak. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın seçmeli Hıristiyanlık dersine onay verdiği, bu eğitim öğretim yılının ikinci döneminde müfredata gireceği öğrenildi.
Milli Eğitim Şurası’nda alınan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilkokul 1, 2 ve 3, sınıflarda zorunlu olarak okutulmasına yönelik tavsiye kararının ardından Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını hızlandırdı. Edinilen bilgiye göre, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıfların müfredatına Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi eklenmeyecek. Dersin adının “Din Dersi” olması ve ders ile ilkokul öğrencilerine genel geçer din bilgilerinin verilmesi planlanıyor. Söz konusu Din Dersi’nin, zorunlu değil seçmeli olması düşünülüyor.

4+4+4’ün değişmesi gerek

Son olarak 4+4+4 yasası ile kapsamlı olarak değiştirilen Milli Eğitim Temel Yasası ilkokul öğrencilerine değil, sadece ortaokul ve lise öğrenciler için seçmeli ders olanağı tanıyor. Milli Eğitim Şurası tavsiye kararları ışığında ilkokul müfredatına seçmeli Din Dersi konulabilmesi için Milli Eğitim Temel Yasası’nın yani 4+4+4 yasasında değişiklik yapılması gerekiyor.

Seçmeli Kuran’a da yol

Yasanın ilkokul öğrencilerine de seçmeli ders hakkı tanıyacak şekilde değiştirilmesi durumunda ortaokul ve liselere 4+4+4 yasası ile tanınan seçmeli derslerin tamamının ilkokul müfredatına da eklenmesinin önünün açılacağı belirtiliyor. Yani 4+4+4 yasası ile en çok tartışılan seçmeli Kuranıkerim, Hz. Peygamber’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin ilkokul müfredatına da girebileceği ifade ediliyor.

4 seçmeli’de düğmeye basıldı

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in daha önce yaptığı açıklamalar ışığında seçmeli Hıristiyanlık, seçmeli Musevilik, seçmeli İslam ve seçmeli Alevilik dersleri için de düğmeye basıldığı öğrenildi. Bakanlık bu seçmeli dersler için talepleri toplamaya başladı. Edinilen bilgiye göre seçmeli Alevilik dersi için Milli Eğitim Bakanlığı’na hiçbir talep gelmedi.

Seçmeli Hıristiyanlık geliyor

Seçmeli Hıristiyanlık dersi için de geçen ay çalışmaların tamamlandığı, onay için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sunulduğu ve Avcı’nın onayı verdiği belirtildi. Bu eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, yani Şubat tatilinden sonra seçmeli Hıristiyanlık dersinin müfredata ekleneceği öğrenildi. Diğer dinler için de gelmesi halinde taleplerin değerlendirileceği ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon