LGS'de başarılı olmanın yolları

Eğitim uzmanlarına göre en birinci kaynak ders kitapları. Çünkü, öğrenciler bilgilerin yüzde 25’ini öğretmenlerinden, yüzde 75’ini ise kendi çalışmalarından öğrenirler.

Yayınlanma: 14.01.2020 - 02:00
LGS'de başarılı olmanın yolları
Abone Ol google-news

Liselere Geçiş Sınavı (LGS), 7 Haziran’da yapılacak. Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, “LGS’de başarılı olmak için kendi kendinizin öğretmeni olmayı öğrenin. Kendi yaptığınız çalışmayı bir öğretmen gözü ile değerlendirerek neleri doğru, neleri eksik yaptığınızı ve neleri hiç yapamadığınızı belirleyin” dedi. 

Yılmaz, LGS’ye girecek 1 milyon 600 bin öğrenciye zamanı doğru kullanabilmeleri ve başarıyı yakalayabilmeleri için şu önerilerde bulundu:

DEĞERLENDİRME LİSTESİ

- Günlük, haftalık ve aylık çalışma programınız var mı?

- Çalışma programınızı aksatmadan uyguluyor musunuz?

- Konuları öğrenirken önce ders kitabınızdan çalışıp sonra yardımcı kitaplara mı yöneliyorsunuz?

Öğrenmek, kavramak ve öğrendiğinizi içselleştirmek için:

Ders kitaplarınızdaki:

- Kendimizi değerlendirelim.

- Bunları biliyor musun?

- Etkinlikler.

- Örnek soru çözümleri.

- Öğrendiklerinizi uygulayalım ile ilgili görevleri yerine getiriyor musunuz?

- Ölçme değerlendirme sorularını yanıtlıyor musun?

- Dersi derste öğrenmek için derse hazırlıklı giriyor, not alıyor, anlamadığınızı soruyor musunuz?

Bu çalışmaları tamamlamadan ek kaynağa yönelmeyin. Unutmayınız sınav soruları ders kitabınızdan gelecek. 

Her sınavdan önce “Bu sınavdan nasıl daha yüksek not alabilirim” diye düşünerek bir çalışma programı oluşturun. 

TÜRKÇE SORULARI 

- Türkçe soruları ile öğrencilerin sözel mantık, akıl yürütme, görsel okuma ve çıkarım yapabilme becerileri ölçülmeye çalışılacaktır.

- LGS Türkçe sınavına hazırlanmak için ders kitabınızdaki tüm çalışmaları yaptığınızdan emin olunuz. Her ay MEB’in yayımladığı örnek soruları çözünüz. Sözcük hazineniz ne kadar zenginse Türkçe sınavında başarı şansınız o kadar yüksektir, sözcük hazinenizi zenginleştirmek için düzenli olarak sözlük taraması yapın. 

- Kendinize uyguladığınız veya girdiğiniz Türkçe sınavlarında yanlış çözdüğünüz soruların doğru çözümünü öğrenip benzer beş soru çözerek bilginizi pekiştirin. 

SINAVA HAZIR MISINIZ? 

- Sınavda hangi konulardan soru gelecek?

- Sınavda gelebilecek sorularla ilgili yeterince anlamadığım, zorlandığım konu var mı?

- Sınava hazırlanmak için ne kadar vaktim var? 

- Ders çalışırken nasıl bir yöntem uygulayacağım. (Konu tekrarı, örnek soru çözümlerini inceleme, daha önce çözülen testlerin çözümlerini inceleme ve konu ile ilgili kendine örnek sınav hazırlama, hazırlanmış testleri kullanma)

- MEB’in son üç yıldır yayımladığı sınav sorularını ve değerlendirme sorularını çözdüm mü?


- Bugünkü bilgimle sınava girmiş olsaydım başarım ne olurdu?

GÜNCELLEME YAPIN!

Matematik, her yıl eski bilgilerin üzerine yeni bilgiler eklenerek programlanmış bir ders. Matematiği öğrenmek ve içselleştirmek için öğrencinin işlenecek konu ile ilgili bilgilerini en alt düzeyden (örneğin 4. sınıf ders kitabından) başlayıp güncellemesi gerekir.

YÖNTEMİ ÖĞRENİN

Böylece işlenecek konuyu çok daha kolay anlayacak ve başarısı hızla yükselecektir. Derste çözülen örnek soru çözümlerini mutlaka yazın. Dersi dinleyip not alın. Bir soruyu çözmek için en az üç farklı yöntem denemeden eski bilgilerinizi güncelleyip yeniden çözmeyi denemeden öğretmene sormayın. Bir soruyla ilgili yeterince çalışmadan öğretmene sorarsanız, o gün çözümü öğrenirsiniz ama çoğunu unutursunuz. 

ÖNCE DERS KİTABI


Tüm derslerde olduğu gibi matematik sınavlarında başarılı olabilmek için önce konuyu tüm detayları ile matematik ders kitabından çalışın, bu ders kitabınızdaki tüm çalışmaları tamamladıktan sonra (uygulamalar, sınavlar vb.) dış kaynaklardan soru çözün. 


FEN

- Fen bilimleri dersini de anlamak ve öğrenmek için önceliğiniz ders kitabınızdaki konu anlatımı, uygulamalar ve konu sınavlarını tamamlamak olmalı. 

- Fen bilimleri dersi kitabınızdaki uygulamaları yaparak çalışmak, öğrendiğiniz bilginin pekişmesini sağlayacaktır.

- Ders kitabınızdan çalıştığınız konuyu yeterince öğrendiğinize inandıktan sonra konu ile ilgili dış kaynaklardan soru çözmeye başlayabilirsiniz.

EZBER Mİ ASLA!

- TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin soruları öğrencinin sözel mantık, bilgi yorumlama ve çıkarım yapabilme becerisini ölçmeye yönelik hazırlanmaktadır. Bu dersi çalışırken ders kitabınızdaki konulardan anlamadığınız hiçbir konu kalmaması için kitabınızdaki etkinlik ve değerlendirme sorularının tamamını çözün.

Ders kitabınızı çalışırken verilen bilgileri ezberlemeye değil konuyu ve olayları anlayıp kavramaya dikkat edin. Ders çalışma yönteminiz, birkaç defa okuyup önemli bulduğunuz yerlerin altını çizmek ise yeterli öğrenmeyi gerçekleştiremezsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra mutlaka kendi kendinize konu ile ilgili test uygulayınız ve yanlış çözdüğünüz soruların doğrusunu öğrenip benzerini çözün.

YABANCI DİL 


- Ders kitabınızdaki çalışmaları tamamladıktan sonra geçmiş yılların LGS örnek sorularını ve bulabildiğiniz test sorularını çözün.

TATİLDE GÜNDE  4 SAAT ÇALIŞIN

Önümüzde bir sömestri tatili bir de nisan ayı ara tatili var. Tatil dönemlerinde okulla ilgili başka sorumluluklarınız olmadığından günün dört saatini sınav hazırlığına ayırmak hem daha etkin ve verimli çalışmanızı hem de psikolojik olarak kendinizi daha güçlü ve sınava daha hazır hissetmenizi sağlayacaktır.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler