‘Maraton’ sona erdi

Lisans Yerleştirme Sınavı maratonu LYS -3 (edebiyat - coğrafya) sınavı ile tamamlandı. ÖSYM, sonuçların ne zaman açıklanacağına dair bir tarih vermedi.

Yayınlanma: 22.06.2015 - 06:37
Abone Ol google-news

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sonuncusu olan Edebiyat-Coğrafya sınavı (LYS-3) dün yapıldı. Adaylar coğrafya sorularının fazla ezber gerektirdiğinden yakınsa da, uzmanlara göre sınav, özellikle düzenli çalışan öğrenciler için oldukça kolaydı.

Türkiye’nin 81 il merkezi ile Lefkoşa’da yapılan sınav, 2 bin 532 binada 772 bin 735 adayın katılımıyla gerçekleştirildi. Tek oturumda, 120 dakika süren sınavda, adaylar Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 Testlerinde yer alan soruları yanıtladı. Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 56 soru yer aldı ve adaylara 85 dakika cevaplama süresi verildi. Coğrafya-1 Testinde ise 24 soru bulunurken ve süre 35 dakikaydı. Sınavın ardından, tüm sorular, Aday İşlemleri Merkezi’nden adayların erişimine açıldı. Adaylar, sorulara kimlik numaraları ve kullanıcı şifreleriyle ulaşabiliyor.

Sonuç ve tercih

Edebiyat-Coğrafya sınavıyla birlikte, üniversite ve meslek yüksek okulu adaylarının katıldığı ve iki haftaya yayılan Lisans Yerleştirme Sınavları tamamlandı. Bu seneki LYS’ye toplam 953 bin 280 aday katıldı. Yapılan 5 sınav için toplam başvuru, 2 milyon 538 bin 559’a ulaşırken, en çok başvuru 779 bin 281 ile Matematik (LYS-1), en az başvuru ise 92 bin 370 ile Yabancı Dil (LYS-5) sınavlarına yapıldı.

LYS’nin sona ermesiyle birlikte, adaylar sınavlar sonunda alacakları puana göre gitmek istedikleri okullar için tercih yapacaklar. Sınav sonuçları https:// sonuc.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacak, adaylar kimlik numaraları ve kullanıcı şifreleriyle sonuçları görebilecek. Adaylara sınav sonuçlarıyla ilgili herhangi bir belge gönderilmeyecek. Tercihler, 6-14 Temmuz arasında yapılacak. İnternet üzerinden tercihte bulunmak isteyen adaylar ise 28 Temmuz- 5 Ağustos arasında işlem yapabilecek. Yerleştirme sonuçlarına göre kayıtlar da 3-7 Ağustos tarihlerinde alınacak.

Zorlanmadan çözülecek sorular

Uğur Akademik Kurul Coğrafya Üyesi Davut Gürler, “öğrencilerimizin bu sınavdan daha mutlu ayrıldıklarını gözlemledik. Coğrafya soruları da müfredatla uyumlu ve kapsayıcı bir şekilde hazırlanmış. Ekonomik coğrafya, küresel ortam ve çevre toplum konumları ile coğrafyanın kaçınılmaz bir özelliği olan haritalı sorulara çokça yer verilmiş’’ dedi.

Uğur Akademik Kurul Türk Dili ve Edebiyatı Üyesi Cevdet Eyüboğlu da, “dil ve anlatım bölümündeki sorular önceki yıllarda olduğu gibi anlam bilgisi ağırlıklı olmakla beraber karma dil bilgisi sorularıyla tüm müfredat yoklanmış. Edebiyat bölümünde İslamiyet öncesi Türk edebiyatı, Türk Edebiyatı, Divan edebiyatı, Servetifünun, Cumhuriyet Dönemi, Batı Edebiyatı akımları, düz yazı ve şiir bilgisi konularıyla ilgili sorular sorulmuştur. Soruların MEB müfredat kazanımları göz önünde tutularak hazırlandığı anlaşılıyor’’ yorumunu yaptı.

Fen Bilimleri Dershanesi öğretmenlerinin değerlendirmesi de şöyle:

Edebiyat: Birkaç bilginin birleştirilmesini gerektiren soru tipleri olmasına rağmen, konu ayırmadan düzenli çalışan bir öğrencinin yanıtlamakta zorlanmayacağı sorulardan oluşuyordu. Cumhuriyet dönemi yazarlarından bir kısmıyla ilgili soru olmaması eksiklik olarak göze çarptı.

Cumhuriyet dönemi eksik

Paragraf soruları, YGS tarzındaki paragraf sorularından daha kolaydı.

Coğrafya: Müfredata uygun ve gündemi takip eden ve genel kültürü orta düzeyde olan bir öğrencinin rahatlıkla yanıtlayacağı sorulardan oluşuyordu. Soruların yüzeysel olması ile, nükleer enerji gibi güncel konulardan soru çıkmaması eleştirilebilecek olmasına rağmen, oldukça kolay bir sınavdı.

Harita soruları terletti

İstanbul Üniversitesi’nde sınava giren adaylar, erken saatlerden itibaren bina önüne gelmeye başladı. Adaylar ve görevliler emniyet yetkilileri tarafından elle ve dedektörle arandıktan sonra sınava alındı. Adayların birçoğunun aileleri de bina dışında bekledi. Adaylar sınav bitiminde, Coğrafyada, özellikle harita bilgisine yönelik sorularda zorlandıklarını belirttiler.

Kadir Nalbant (Mevlana Anadolu Lisesi): Sayısal bölümünden mezun olmama rağmen Edebiyat soruları zorlamadı. Coğrafya kısmında çoğu soru genel kültür üzerineydi. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü’nü kazanmak istiyorum.

Mazlum Değirmenciler (Fatih Vatan Anadolu Lisesi): Edebiyat’ta özellikle ilk 25 soru kolaydı. Paragraflar anlamaya yönelikti. Yazarlar ve eserleri hakkında sorular vardı. Coğrafya ise daha çok genel kültür üzerineydi.

İsabel Bedra (Küçükçekmece Anadolu Lisesi): Harita soruları çok fazla bilgiye yönelikti. Bu yüzden fazlaca ezber gerektiriyordu. Bu tip sorularda zorlandım.

Baran Yiğit (Haluk Önder Anadolu Lisesi): Coğrafyada dünya haritası ile ilgili soruları yapamadım. Edebiyatta, dikkatli okuyunca anlaşılacak paragraf soruları vardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler