Ölü tercih yapmayın

TEOG Tercih Dönemi başladı. Öğrencilerin 25 tercih hakkı var. 14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar açıklanacak. Nakil başvuruları 17-21 Ağustos, 24-28 Ağustos, 31 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde yapılabilecek.

Yayınlanma: 07.07.2015 - 09:59
Abone Ol google-news

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) tercih dönemi dün başladı. Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar tercih sürecini doğru değerlendirmeleri de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacak. ERA Kolejleri’nden Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, bu yıl 3 aşamalı tercih yapılmasını önerdi.

 

Tercih yapamayanlar

Yerleştirme işlemleri bir defaya mahsus yapılacak. Yani ikinci bir yerleştirme söz konusu değil. Öğrenciler kazandıkları okula ayrıca kayıt yaptırmayacaklar, sistem otomatik olarak öğrencini kaydını yapmış olacak. Tercih yapmayan ve herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek. Açık öğretim kurumlarına yerleşen öğrenciler, 7-10 Eylül tarihlerinde İl/İlçe nakil komisyonlarına başvurup 3 tercih yaparak okulların boş kontenjanlarına göre nakil olabilecekler.

 

Devamsızlık önemli

Puan hesaplamalarında her sorunun puanı aynı fakat katsayıları farklı. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinin katsayısı 4; İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din kültürü derslerinin katsayısı 2. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) dikkate alınıyor. Eşitlik devam ediyorsa sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılıyor. Eşitlik bozulmadıysa tercih önceliği, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınıyor.

 

Doğru tercih için

Yüzdelik dilimleri göz önünde bulundurun: Tercihleri yaparken sadece puanlara bakmak çoğu zaman yanıltıcı olabilir. Bunun yerine yüzdelik dilimleri dikkate alarak yapılan tercihler daha sağlıklı ve isabetli olur. Yüzdelik dilimi 10’dan küçük olanlar aralığı yukarıya doğru dar, aşağıya doğru geniş tutmalılar. Puanının bulunduğu yüzdelik dilim 10’dan büyük olanlar ise yukarıya ve aşağıya doğru geniş bir aralıkta tercih yapmalılar.

Okulun Üniversite Başarısını Araştırın: İyi bir lisede eğitime başlamak isteyen öğrenciler ve velileri tercih aşamasında mutlaka profesyonel destek almalı. Okulların kontenjanları, bir önceki yıl aldığı yüzdelik dilimler, başarı sıralaması ve puanları iyi incelenmeli. Seçilecek lisenin üniversiteye yerleştirme başarılarının değerlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Ayrıca eğitim kurumunun eve yakınlığı, servis durumu, okulun bulunduğu çevre de dikkate alınması gereken faktörler arasında. Pansiyon isteyen öğrenciler mutlaka kılavuzda okulun pansiyon durumuna bakmalılar.

Ölü Tercihten Kaçının: Okula onaylatılmayan seçimlerde, tercih yapılmış sayılmadığı unutulmamalı.

Tercih yaparken sıralama da önem taşıyor. Yüksek puanlı okulların üzerine düşük puanlı okullar yazılıp ölü tercih yapılmamalı.

Üç Aşamalı Seçim Yapın: Okullarda kontenjan boşlukları olabilir. Bu nedenle üç aşamalı tercih yapmakta fayda var. Puanınızın çok üstünde hayal ettiğiniz okulları, puanınıza yakın ve puanınızla aynı okulları, garanti dediğimiz puanınızın altında kalan okulları tercih edebilirsiniz. Mutlaka aldığınız puanın üzerinde tercihler de yapın.

Tercihleri Dikkatli Kodlayın: Her öğrenci 25 tercih yapacak. Tercihler bir kere gerçekleştirilecek. Üç kez nakil başvurusu alınacak ve her seferinde 3 tercih yapılabilecek. Hiç aklınıza gelmeyen okullara yerleştirilmemek için tercihleri dikkatli kodlamakta yarar var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler