ÖSYM Şırnak’ta OHAL ilan etti

ÖSYM, Şırnak'ta 2015 Sonbahar Dönemi Akademik Lisans Eğitim Sınavına (ALES) girmek için başvuran binlerce adayı istekleri dışında Şırnak'a komşu olan diğer sınav merkezlerine yönlendirdi.

Yayınlanma: 19.11.2015 - 22:56
Abone Ol google-news

Geçtiğimiz yıl ‘güvenlik’ gerekçesiyle Şırnak’ın Cizre ilçesini sınav merkezi olmaktan çıkaran ÖSYM, bu yıl da Şırnak’ta 2015 Sonbahar Dönemi Akademik Lisans Eğitim Sınavına (ALES) girmek için başvuran binlerce adayı istekleri dışında Şırnak’a komşu olan diğer sınav merkezlerine yönlendirdi. ÖSYM bu kararına hiçbir gerekçe de göstermedi. Geçtiğimiz yıl ÖSYM’nin kararı nedeniyle köylerde ve başka şehirlerde sınava girmek zorunda kalan binlerce öğrenci de büyük mağduriyet yaşamıştı.

Evrensel'de yer alan habere göre, geçtiğimiz yıl da güvenlik nedeniyle sınav merkezi listesinden çıkartılan Cizre, Silopi ve İdil’de binlerce öğrenci Mardin, Batman, Diyarbakır ve Siirt gibi şehirlerde sınavlara girmek zorunda bırakılmıştı. Her sınav öncesi televizyon ve gazetelere görüş veren uzmanlar öğrencilerin bilmedikleri bir yerde sınava girmelerinin kaygı ve stresi arttırdığını ve sınava konsantre olmakta zorlanmalarına neden olduğunu vurguluyorlar.

Sınava başka bir şehirde girmek öğrencileri büyük bir maddi külfetin de altına sokuyor. Öğrenciler sınav için gittiği illerde başta barınma ve ulaşım olmak üzere birçok sorunla karşılaşıyor. ÖSYM bu tür ihtiyaçları karşılamıyor. Geçtiğimiz yıl Şırnak ilçelerinden, çevre illere giren öğrencilere halk evlerini açmış, belediyeler de ulaşım sorununu çözmeye çalışmıştı. Birçok öğrenci ise ekonomik zorluklardan dolayı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da sınava girememe tehlikesiyle karşı karşıya.

GELENEK HALİNE GELDİ

2009 ve 2010 yıllarında Cizre’de ‘Kopya çekildiği’ ve ‘Sınav güvenliği olmadığı’ iddiasıyla binlerce öğrenci Kıbrıs, Diyarbakır, Malatya ve Bitlis gibi illere gönderilmiş, öğrencilerin başlattığı imza kampanyası ve verdikleri mücadele sonucunda Cizre ÖSYM sınav merkezi listesine alınmıştı. Geçtiğimiz yıl ise Cizre’de yaşanan olayları gerekçe gösteren ÖSYM ilçeyi sınav merkezi olmaktan çıkarıp binlerce öğrenciyi çevre illere ve köylere yönlendirmişti.

Bu yıl da sınav başvuru döneminde öğrencilere sınav giriş merkezi olarak ikametgahlarının olduğu il dışında başka sınav merkezi tercih etmelerine izin vermeyen ÖSYM hiçbir gerekçe göstermeden binlerce öğrenciyi çevre illere sınava girmek zorunda bıraktı.

ÖSYM: BİLGİ VEREMEYİZ

Binlerce öğrenciyi mağdur eden bu kararın gerekçesini sormak için aradığımız ÖSYM Şırnak İl Koordinatörlüğü sorularımızı yanıtsız bıraktı. ÖSYM Koordinatörlüğü, konu hakkında bilgi veremeyeceklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler