Erdoğan talimatı verdi; YÖK, ODTÜ için harekete geçti

ODTÜ’deki mescit tartışmasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan taraf oldu. YÖK incelemeyi hızlandırdı. Mescit ve ceza isteniyor...

Yayınlanma: 28.12.2015 - 06:44
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Gereği neyse YÖK tarafından yapılması gerekir, takipçisiyiz” mesajı ile ODTÜ’deki mescit tartışmasının tarafı oldu. Üniversitelerdeki çok sayıda öğrenci gerginliğinde “sesi çıkmayan” YÖK, ilk kez iki YÖK Genel Kurulu üyesini incelemeci olarak görevlendirdi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’ın YÖK Başkanı Yekta Saraç ile yaptığı görüşmede, tartışmalara konu “mescidin tadilatının 1 ay içinde tamamlanacağı sözünü verdiği” öğrenildi. YÖK Başkanı Saraç, Erdoğan’ın tepkisi üzerine, 3 YÖK üyesinden oluşan bir komisyon kurdu. Komisyonun, mescidin tamamlanması ve namaz kılan öğrencilere saldırdığı iddia edilen öğrenciler hakkında yapılacak işlemleri takip edeceği öğrenildi.

ODTÜ’de bir süredir devam eden mescit tartışmasına Erdoğan da tarafı oldu. Erdoğan’ın, önceki gün yaptığı, “Gereği neyse bunun da YÖK tarafından yapılması gerekir. Tabii ki bizler bunun da takipçisi olacağız” açıklaması ile gözler YÖK’e çevrildi.

YÖK ilk kez devreye girdi

YÖK Başkanı Yekta Saraç, mescit gerginliğinde, 23 Aralık’ta devreye girdi. Saraç, konu ile ilgili yerinde incelemelerde bulunmak üzere bir YÖK Genel Kurulu üyesini görevlendirdiğ açıkladı. Böylece YÖK, üniversite gerginliklerinde ilk kez ODTÜ için bir üyesini incelemeci olarak görevlendirdi. Tartışmaların devam etmesi, hükümete yakın çok sayıda yazarın ve sivil toplum kuruluşunun tepkilerini dile getirmesi üzerine “incelemeci sayısı ikiye çıktı.”

Sadece mescit isteyenlerle görüşüldü

YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, YÖK Genel Kurulu’ndan görevlendirilen incelemeciler, konunun sadece bir tarafı ile, mescit isteyenlerle görüştü. Öğrencilerin “yerleşkede başka ibadet alanlarının da bulunduğunu, fakat çok büyük bir alana kurulu olan üniversitenin diğer mescitlere gitmelerinin zor olduğunu, bu yüzden derslerine yetişemediklerini ilettikleri” aktarıldı.

‘Küçük, yetersiz’

İncelemeci YÖK üyeleri, tartışmaya konu mescidi de inceledi. Mescidin, çok küçük, yetersiz ve kadın-erkek ayrı olarak ibadete uygun olmadığı tespit edildi.

‘Tadilat 1 ay içinde tamamlanacak’

YÖK Başkanı Saraç, aynı gün, ODTÜ Rektörü Acar’ı YÖK Başkanlığı’na davet etti. Saraç, Acar’dan olayların devam etmemesi gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Edinilen bilgiye göre Rektör Acar, tartışmalara konu olan mescidin tadilatı 1 yıl önce işlem başlatıldığını, ancak gruplar arasında gerginlik çıkınca, tadilatın durdurulduğunu dile getirdi. Prof. Acar’ın, sözkonusu mescidin tadilatının 1 ay içinde büyütülerek tamamlanacağının sözünü verdiği öğrenildi.

‘Cezalandırılsın’

Edinilen bilgiye göre YÖK üyeleri incelemelerini raporlaştırırak, YÖK Başkanı Saraç’a sundu. Saraç, YÖK üyelerinden oluşan 3 kişilik bir komisyonun kurulması talimatını verdi. Komisyonun mescidin tadilatının bitirilmesini, “namaz kılan öğrencilere şiddet uyguladığı iddia edilen öğrencilere üniversite yönetimi tarafından yapılacak işlemleri” yakından takip edeceği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler