YGS şimdiden çıldırttı

ÖSYM, YGS’deki olası şaibe iddialarını dershanelerin üzerine atacak.

Yayınlanma: 18.03.2014 - 22:58
Abone Ol google-news

ÖSYM, YGS sorularının sızdırılacağı, şaibe iddiası üzerinden kaos yaratılacağı yönündeki söylentileri savcılığa taşıdı. Önceki akşam sosyal paylaşım sitelerinde 23 Mart Pazar günü düzenlenecek soru kitapçığının paketli haldeki fotoğrafı “YGS soru kitapçığı yandaşlara sızdırıldı” yorumuyla paylaşıldı. ÖSYM yetkilileri, “Bir dershanenin 16 Mart Pazar günü yaptığı deneme sınavında gerçek sınavda kullanılan kitapçığın kapağını kullandığını” bildirdi. Konu ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirten ÖSYM yetkilileri, bunu yapan dershanenin isminin savcılıkça tespit edilmesi durumunda paylaşılacağını açıkladı. Ancak ÖSYM’nin sorumlunun nasıl “bir dershane” olarak belirlendiği kuşkusu doğdu.

YGS sorularının sızdırılacağı, şaibe iddialarının yayılarak kaos ortamı yaratılacağına ilişkin söylentiler, önceki akşam sosyal paylaşım sitelerine düşen bir görüntü ile krize dönüştü. Paylaşılan fotoğrafta, üzerinde YGS’nin yapılacağı 23 Mart 2014 Pazar günü tarihi olan ve sınav günü öğrencilerin önüne getirilecek kitapçıkla aynı görüntüde bir soru kitapçık vardı. Paketli halde olduğu görülen kitapçık fotoğrafı, “YGS soru kitapçığı yandaşlara sızdırıldı” yorumu ile paylaşıldı.

Kaos söylentileri üzerine ÖSYM’nin hemen harekete geçtiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, fotoğraftaki kitapçık bir dershane tarafından hazırlandı. Dershane, 16 Mart tarihinde uyguladığı deneme sınavında öğrencilerine gerçek sınav kitapçığının bire bir benzerini dağıttı. Bunun için de ÖSYM’nin internet sitesindeki örnek kitapçık görüntüsünü kullandı.

Dershane, öğrencilerine gerçek sınav ortamını yaşatabilmek için 23 Mart günü olacağı gibi kalem, silgi, kalemtıraş ve şeker de dağıttı. İnternette paylaşılan fotoğrafta hem kitapçık, hem de kalem, silgi, kalemtıraş ve şekerin paketli halde olduğu görüldü.

 

Dershane tespit edilemedi

Yetkililer, fotoğraf üzerinden bu uygulamaya imza atan dershaneye belirleyemediklerini ve konu ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Yetkililer, savcılığın tespit etmesi durumunda dershanenin adının paylaşılacağı bilgisini verdi. Adı tespit edilemeyen ancak “bir dershane” olarak belirtilen sorumluya nasıl ulaşıldığı soru işareti yarattı.

 

Testi kırılmadan tokat vuruldu

Konunun savcılığa taşınması ise ÖSYM, şaibe iddiaları daha ortaya atılmadan konuyu adli makamlara taşımış oldu. Böylece, “olası bir şaibe ve kaos senaryosunun” hükümet ile cemaat arasındaki kavganın temel unsurlarından biri olan dershanelerin üzerine atılacağı yorumu yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler