Üniversite adayları dikkat! Bu hataları yapmayın

Tercih listesi oluşturulurken en sağlıklı gösterge, bir önceki yılın başarı sıralamaları.

Yayınlanma: 02.07.2014 - 23:04
Abone Ol google-news

Üniversite adaylarının, tercih listesi oluştururken puandan önce Türkiye’deki başarı sıralarını göz önünde tutmaları gerekiyor. Bir önceki yılın başarı sıraları, liste hazırlarken başvurulabilecek önemli bir veri.

Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları, adaylara en sağlıklı göstergeyi sağlıyor.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, tercih süreciyle ilgili şu noktalara dikkat çekti:

- Tercih listesi oluşturulurken puandan önce, Türkiye’deki başarı sıranızı göz önünde tutmalısınız. Kesin tahmin yürütmek veya birebir kıyaslamak arz-talep dengesine göre her sene değişeceğinden söz konusu değildir. Bu sebeple sene başında hedeflediğiniz programları tercih etmek için ÖSYM veri analizlerini çok iyi inceleyin ve bir uzmandan destek alın.

 

Takılıp kalmayın

- Alternatifli bir tercih listesi oluşturulmalıdır. Tek bir üniversite ya da bölüm üzerine odaklanılmamalıdır.

- Bir bölüme takılıp kalmayın. İstediğiniz bölüm ile ortak özelliklere sahip, başka bölümlerin de olup olmadığını da araştırıp, geçişli bölümleri de göz önünde bulundurarak tercih listenizde alternatif yaratın.

- Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın. Zira puanlar her yıl farklılık göstermektedir. Bu nedenle bir önceki yıl, sizin bu sene sahip olduğunuz puanla öğrenci alan bir bölümün başarı sırası, sizin bu yıl ki başarı sıranızdan farklı olabilir. Bu yıl edindiğiniz başarı sırası ile alternatifli olarak oluşturduğunuz listedeki bölümlerin başarı sırasını karşılaştırmak size doğru tercih yapmanız noktasında en sağlıklı bilgiyi verecektir.

 

Alternatif liste

- Alternatifli olarak oluşturduğunuz tercih listesinden, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzman yardımı alarak, eleme yöntemiyle listenizi son haline getirin.

- Tercihlerinizi yaparken ilk altı tercihinizin kendi başarı sıranızdan yukarıda ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmasına dikkat etmelisiniz.

- Tercih listenizde kendi başarı sıranızdan yüksek tercihlere yer verdikten sonra ise, kendi başarı sıranıza yakın ve denk 10 ya da 12 tercih yapmalısınız.

- Önemli olan tercih sırası değil, puan sıralamasıdır (Örneğin, puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil; puanı yüksek olan kişi yerleştirilir.)

-Son olarak da son 6 veya 8 tercihinizde girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri göz ardı etmeden, inebildiğiniz başarı sırasına kadar tercihlerinizde yer vermelisiniz. Yazdığınız son tercih, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz son üniversite ve bölüm olmalıdır. Unutmamak gerekir ki, kayıt yaptırmayacağınız bir programa yerleştirildiğinizde, kayıt olmasanız bile bir sonraki yıl sınava girdiğinizde puanınız düşecektir.

 

Özel yetenek sınavı

- Alan dışı ya da ortak alan tercihi yapmayı düşünen öğrenciler ise, yazacakları alan dışı bölüm tercihlerini istek sıralarına göre listelerine yerleştirmelidir.

- Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan lisans programları, tercih kılavuzunda Tablo-5’te yer alır. Tercih listesinde ise Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara yer verilmez. Bu programlara başvuru yapmak için, bizzat okula sınav sonucunuz ile başvuru tarihlerinde gidebilirsiniz. Hem merkezi yerleştirme ile yerleştirildiğinizde ve hem de Özel Yetenek Sınav sonucunda başarılı olarak okula giriş imkânına sahip olduğunuzda, ikisinden birini tercih etmek size kalmıştır.

-2014 ÖSYS’de tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2015 ÖSYS’de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2014 ÖSYS’de merkezi yerleştirme ile (Açıköğretimin kontenjanlı-kontenjansız bölümleri ve Sınavsız Geçiş hariç) yerleştirilirseniz, 2015 ÖSYS’de puan kaybı yaşarsınız.

- Tercih dönemini, açıklanan tarihleri göz önünde bulundurarak, son gününe kadar kullanınız.

- Yurtdışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu’ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğreniniz. Türkiye’de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapınız.

 

Tercih yaparken en çok hangi hatalar yapılıyor?

- “Neresi olursa olsun yeterki yerleşeyim” diyerek istemediği bölüme yerleşmek

- Puan türü ile uyuşmayan programları tercih etmek

- Yükseköğretim programlarının özel koşullarını okumadan tercih listesinde yer vermek

- Tercihleri yaparken, programın kodunu hatalı yazmak ve kontrol etmeden tercih yapmak

- Meslekleri ve üniversitelerin yerleşim yerlerini bilmeden tercih yapmak

- Vakıf Üniversiteleri’nin burslu ve burssuz programlarının özel koşullarını okumadan ve araştırmadan tercih yapmak

- Okulların bazı özel koşullarını (yaş, cinsiyet, okul türü vs ) karşılamayan tercihler yapmak

- Dikey Geçiş Sınavı’na güvenip, önlisans programlarına kayıt olmak

- Velinin onayını almadan, şehir dışı tercihlerde bulunup, iki yıl zaman kaybetmek

- Kayıt yaptırmayacağı bölüme yerleşerek bir sonraki sene OBP’nin 0,12 yerine 0,06 ile çarpılmasına neden olmak.

Geçen yıl öğrenci alınmayan öğretmen programlarına bu yıl öğrenci kabul edilecek. Bu bölümler ve puan türleri şöyle:

Biyoloji Öğretmenliği: MF-2

Coğrafya Öğretmenliği: TS-1

Felsefe Grubu Öğretmenliği: TM-3

Fizik Öğretmenliği: MF-2

Kimya Öğretmenliği: YGS-2

Matematik Öğretmenliği: MF-1

Tarih Öğretmenliği: TS-2

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği: TS-2

YARIN:

Adayların tercih sürecinde merak ettikleri tüm sorular ve yanıtları...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler