Fransızca artık YÖK hükmünde

Fransa’da Kuran’la ilgili bir bildiri yayımlanmasına sert tepki veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra YÖK de harekete geçti. YÖK, üniversitelerde Fransızca eğitimi veren bölümlerin yarısını kapatma kararı aldı. Gerekçe ise “mezun-istihdam ilişkisi” olarak açıklandı.

Yayınlanma: 11.05.2018 - 06:03
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye ve Fransa arasındaki 200 yıllık akademik birikimi unutarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fransa açıklamalarının ardından Türk yüksek öğretimindeki Fransızca eğitimi veren bölümlerin yarısını kapatma kararı aldı.

YÖK, Erdoğan’ın Fransa’da aralarında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, üç eski başbakan, Yahudi ve Hıristiyan cemaati temsilcileriyle yazarların da bulunduğu 300 kişinin imzasıyla yayımlanan ve Kuran’dan “şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı gerekçesiyle bazı ayetlerin çıkarılması” yönündeki bildiriye sert tepki göstermesinin ardından harekete geçti. YÖK Başkanlığı, Türkiye yükseköğrenimindeki Fransız dili edebiyatı ve Fransızca öğretmenliği bölümlerinin yarısını kapatma kararı aldı.

Ataması yok

YÖK Başkanlığı, Türkiye üniversitelerinde bulunan 35 Fransız dili ve edebiyatı ile Fransızca öğretmenliği programından, henüz öğrencisi olmayan 16’sına “yeni bir karar alınıncaya kadar” öğrenci yerleştirilmemesi kararı aldı. YÖK yetkilileri, kısıtlama kararının ilk gerekçesini “mezun-istihdam ilişkisi” olarak açıkladı. YÖK’ten edinilen bilgiye göre, bölümlerin kapatılmasının bir diğer gerekçesini ise Fransa ile ‘mütekabiliyet’ konusu oluşturdu.

Yeni bölüm yok

YÖK’ün kararı ile henüz öğrencisi olmayan Fransız dili ve edebiyatı ile Fransızca öğretmenliği bölümlerine yeni bir karar alınıncaya kadar öğrenci yerleştirilmeyecek. Ayrıca bu iki bölüm, bundan böyle hiç bir üniversite bünyesinde de açılmayacak. YÖK’ün 16 üniversitedeki Fransızca eğitimi veren bölümü kapatma kararı kapsamında 12 Fransız dili ve edebiyatı bölümü ile 4 Fransızca öğretmenliği bölümü için ‘kısıtlamaya’ gidilecek. Kapatılan bölümlerin bulunduğu üniversiteler arasında Aksaray, Akdeniz, Ankara Sosyal Bilimler, Karadeniz Teknik, Çankırı Karatekin, İstanbul Medeniyet, Kırıkkale, Mersin, Mehmet Akif Ersoy üniversiteleri yer aldı. Öğrencisi bulunan mevcut bölümlerde ise, eğitim öğretime devam edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler