Çocuklar için Oyunlarla Matematik Atölyeleri ve Yaz Okulları

Üç farklı yaş grubuna yönelik düzenlenecek Bilim ve Sanat Yaz Okulu 12 atölyeyi kapsayacak.

Yayınlanma: 16.05.2018 - 14:48
Abone Ol google-news

Eğitimci Can Gürses matematiğe karşı olumlu bir tutum yaratmak amacıyla "Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik" atölyelerini başlattı. HArbiye'deki Çimenev Bilim ve Sanat Merkezi'nde yapılan atölyelerde, Geometri, Simetriler ve Uzamsal Düşünce, Mantık ve Algoritma, Sayı Dizileri ve Örüntüler, Olasılık ve Hayat, Oyun Teorisi ve Hayat temaları çocuklara simülasyonlar ve oyunlarla deneyim yaşatarak anlatılıyor. 

Can Gürses, atölyelerdeki amacını şöyle anlatıyor:

"Çocukların, matematiğin önemini, anlamını ve faydalarını en erken aşamada anlamalarını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda, matematiğin en temel kavramlarını en kolay algılayabilecekleri şekilde oyunlarla sunmak."

Çocuklar için Oyunlarla Matematik Atölyesi fikri tamamen bir tesadüf eseri tanıştığım ve gönüllü olarak çocuklara haftada 2 saat satranç öğrettiğim ÇimenEv [cimenev.net] isimli STK’da filizlendi. Bu fikrin temel çıkış noktaları şu:

i) İş modeli olarak; ücretli olarak dışarıdan gelen öğrenciler için düzenlediğim atölyelerden elde edilecek gelirin bir kısmı ile ÇimenEv fonlanıp kalanıyla da bu oluşumun İstanbul'un diğer semtlerine de yayılması planlanacaktır. 

ii) Bu sayede atölyelerimize gelen aileler kendi çocuklarına bilimsel ve özgür bir eğitim aldırırken aynı zamanda başkalarının çocuklarının da eğitim almasına doğrudan katkı sağlamış olacaktır. 

Bu atölyelerin ilanıyla ilgili detaylı bilgi için: https://cangurses.wordpress.com/

 Ön Kayıtlar için: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf04mT5ALYzNFDYngsAfPhtsH8PvnlFDWzxPIWLC8RIH0YE7g/viewform

 iii) İşin bir de akademik yönü var; 

 

  • Yakın geçmişte Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; Matematiğe karşı olumlu bir tutum sahibi olmanın, başarıya ulaşmak için zeka kadar önemli olduğu sonucuna varılmış.

 

Bu bağlamda amacımız çocuklara okul müfredatından bağımsız (ancak orada öğrendiklerini de kullanabilecekleri şekilde) matematiğin gerek hayattaki bağlamını vermek. Bu şekilde matematiği kendi hayatıyla ilişkilendirmiş bireyleri küçük yaştan yaratmak ve konuya bakışlarını olumluya çevirmek.

Şubat sonunda başlayan Atölyelerin ilanı ile beraber gelen taleplerin yoğunluğu bizi bir Yaz Okulu düzenlemeye sevk etti. Bu Yaz Okulunun içeriği sadece matematik değil 12 farklı alanda atölyelerden oluşacaktır.

  • Teknik alanlar olarak Matematik, Fen, Satranç, Kodlama ve Felsefe

  • Sanat alanları olarak Resim, Müzik, Drama, Kukla, Ebru, Fotoğraf ve Dans 

  • Fiziksel aktivite olarak Yoga 

 

Yaş grupları olarak, 3. ve 4. sınıflar; 5. ve 6. sınıflar, 7. ve 8. sınıflar olmak üzere 3 farklı yaş grubu kabul edilecektir.

 

Yaz Okulu Tarihleri

 

1. Yaz Okulu: 2 Temmuz - 13 Temmuz 
2. Yaz Okulu: 16 Temmuz - 27 Temmuz
3.Yaz Okulu : 30 Temmuz - 10 Ağustos
4. Yaz Okulu: 3Eylül - 14 Eylül

Hafta içi her gün 9.00 – 17.00 arasında gerçekleşecektir. 

 Kontenjan 


Örnek Program

Temel mottomuz şu şekilde:

Programın Hedefi;

  • Çocukların, matematiğin, bilimin önemini, anlamını ve faydalarını en erken aşamada anlamalarını sağlamak

  • Bu amaç doğrultusunda, bilimin en temel kavramlarını en kolay algılayabilecekleri şekilde; atölyeler ve etkinliklerle sunmak. Sanat atölyelerinde kendilerini özgürce ifade edebilme becerilerini geliştirmek.

  • Her oturumda, deneyimleyerek tanıştıkları bilimsel/teknik kavramlar üzerinde kendi fikirlerinin oluşmasını sağlamak.

  • Bilimin zor olduğu, günlük hayatta işe yaramadığı vb. yanlış algılar henüz daha oluşmaya başlamadan, çocukları bilimin gerçek, eğlenceli ve günlük hayatla bağlantılı yüzünü tanıtmak.

  • En nihayetinde; çocuk yaştaki bireyde bilimsel ve matematiksel düşünceye dair ilk adımların atılmasını sağlamak.

  • Sanat atölyeleri bağlamında; çocukların özgür düşünebilme ve kendilerini ifade becerilerini geliştirmeye dair bilimle beraber en önemli araç olan sanat atölyeleri, bizim için kaçınılmazdı. Bu yüzden zamansal olarak teknik derslerle eşit ağırlıkta bir sanat atölyesi programı yaratmaya özen gösterdik.

 

Program hakkındaki detay bilgiler aşağıdaki 3 bağlantıda bulunabilir:

 

i) Ücret bilgisi ve detaylar: https://cangurses.wordpress.com/

 

ii) Eğitim programı ve ön bilgiler: http://cimenev.net/?page_id=144

Son gelişmeler çerçevesinde; bu aralar bazı iş insanları ile bu atölyeleri önce İstanbul'un çeşitli semtlerine sonra başka şehirlere yayıp ölçeklendirme konusunda görüşmeler yapıyoruz.  Hedef önce İstanbul’un çeşitli semtlerine ‘Semt Atölyeleri’ şeklinde yayılacak bir mantıkla bu oluşumu ölçekleyebilmek. Bu atölyelerin aklımdaki mottosu ‘Şehirdeki Köy Enstitüleri!’… 

Bu Matematik Atölyeleri ve Yaz Okulunun en gurur veren faydası; Siz çocuğunuza bilimsel ve özgür bir eğitim aldırırken bir başka çocuğun da bedelsiz eğitimine katkı sağlıyor oluşunuz.

Çocuklarına bilimsel, rasyonel ve özgür bir eğitim aldırmak isteyen herkesi bu yaz aramızda görmek istiyoruz

İletişim için:

Email: [email protected]

GSM: 0532 5080982


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler