Doğalgaza yüzde 20 zam

Doğalgaz piyasasında dengeleme gazı fiyatı yüzde 20 artırılırken, bu gelişme doğalgaz tarifelerine yönelik zam sinyali olarak değerlendirildi.

Yayınlanma: 29.06.2018 - 22:57
Abone Ol google-news

Seçim sonrasına ertelenen zamlar hatırlanmaya başladı. ÖTV düzenlemesiyle baskılanan benzin zamlarının yürürlüğe girmesi beklenirken, doğalgazda ilk sinyal geldi bile. Doğalgaz piyasasında, BOTAŞ’ın 1 Temmuz 2018’den geçerli olmak üzere gaz satış tarifelerine zam yapacağına yönelik beklentiyi doğrulayan bir gelişme yaşandı. Enerji Günlüğü sitesinin haberine göre BOTAŞ, dengeleme gazı fiyatlarında geçen aya göre yüzde 20’lik bir artış yapıldığını duyurdu. Piyasa aktörleri bu artışı, 1 Temmuz 2018 tarihinde doğalgaz tarifelerine yaklaşık aynı oranda (en az 50 TL) zam yapılacağının işareti olarak yorumlanıyor.

 Dengeleme daha yüksek

Dengeleme gazı piyasası, kullanıcıların aylık bazda önceden bildirdikleri miktarda doğalgazı tüketemeyeceklerini gördükleri takdirde bunu tahmininden daha fazla tüketim gerçekleştiren bir başka kullanıcıya satabildiği pazar olarak biliniyor. Talep ettiğinden fazla tüketen kullanıcı, bu miktarı ihtiyaç fazlası gazı bulunan bir başka oyuncudan alamadığı takdirde, fazladan tükettiği kısım için BOTAŞ’ın belirlediği dengeleme gazı fiyatını ödüyor. Ve bu fiyat, olağan gaz satış tarifelerinden daha yüksek oluyor. BOTAŞ doğalgazı dolar ile ithal ederken, konut-ısınma, sanayi ve elektrik üretimi amaçlı kullanım olmak üzere üç farklı grupta satış tarifesini TL cinsinden belirliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler