Bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilecek mi?

Bedelli askerlik şartları netleşti. Hükümetin Meclis'e sunduğu teklife göre yaş sınırı 25, ücretin 15 bin lira ve 28 gün askerlik yapma şartı getirildi. Peki bedelli askerlik hakkını kullananlar tazminatını alabilecek mi? İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt bu sorunun cevabını verdi.

Yayınlanma: 18.07.2018 - 11:56
Bedelli askerlik yapacaklar kıdem tazminatı alabilecek mi?
Abone Ol google-news

Bedelli askerlik bekleyenler sonudan muradına eriyor. Hükümetin dün Meclis'e getirdiği torba tasarının içinde yer alan teklife göre yaş sınırı 25 (31 Aralık 1993'ten önce doğanlar),  ücret 15 bin lira olarak belirlendi. Ayrıcı bedelli askerlik yapacaklar için 28 gün temel eğitim alma şartı getildi.

Bedelli askerlik yapma hakkını kullanacak milyonlarca çalışan bulunuyor. Hükümetin teklifi dün Meclis'e sunmasının ardından bedelli askerlikten yararlanacak çalışanlarla ilgili çok sayıda soru da belirdi. Bedelli askerlik hakkını kullananlar tazminatını alabilecek mi? Temel askerlik eğitiminin ardından işe geri dönebilecek mi? 

Konuya ilişkin Hurriyet.com.tr'ye konuşan İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, "Düzenlemeye göre 25 gün veya 28 gün askerlik yapılacağı için, çalışanların kıdem tazminatını alıp askere gitme hakları var" dedi.

BEDELLİ ASKERLİK YAPACAKLAR KIDEM TAZMİNATINI ALABİLİR Mİ?

İHA'ya konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar ise 28 gün bedelli askerlik yapmak için başvuru yapan kişilerin 15 yıl 3 bin 600 gün şartının yerine getirilmemesi halinde ihbar almadan kıdem tazminatı alma hakkı kazandığını belirtti. 28 gün bedelli askerlik yapılması taktirde ilgili iş yerine sunulan belgelerle kıdem tazminatı alabilecek. Kamuda ve özel sektörde çalışanlar bu 28 günü ücretsiz izinli sayılacak. 

2 AY İÇİNDE GERİ DÖNME HAKKI

Yapılan düzenlemeyle ilgili en önemli hususlardan birisi de tazminatını alıp askere giden kişilerin, döndüklerinde 2 ay içerisinde çalıştıkları kurumda tekrar işe başlayabilecek olmaları. İşverenler çalışanların tazminatlarını vermiş olsalar dahi yapılan başvuru sonrasında kişileri tekrar işe almak zorunda kalacak. İşten çıkan ve 28 gün bedelli askerlik yapıp tekrar çalıştığı kuruma dönmek isteyen kişiler, olumsuz cevap alsa bile yapılan şikayetler sonucu kuruma tekrar dönüş sağlayabilecek.

OLUMSUZ CEVABA CEZA

İlgili mercilere yönlendirilen şikayetler sonucu kuruma yönlendirilen müfettişler aracılığıyla kişilerin tekrar çalıştırılmasının mecbur tutulacağını belirten Erhan Nacar, "İş yerine dönme isteği noter üzerinden gönderilen ihtar ile belirtilen işe dönme isteği beyanı ile kuruma bildirilmektedir. Verilen ihtara gelen olumlu yanıt sonucu kişi çalışmaya devam edebilir ve kıdem tazminatı yeniden başlatılabilir. İş verenler işe geri dönme talebini geri çevirdikleri taktirde ilgili müfettişlerin kontrolünde tutulan raporlar ile iş yerine idari para cezası kesilebilir ya da belirtilen süre içerisinde o kişinin tekrar sigortalı olarak işe dönüşü aktif hale getirilebilir" dedi.

"BEDELLİ ASKERLİK YAPACAKLAR 28 GÜN ÜCRETSİZ İZİNLİ SAYILACAK"

AKP Grup Başkanvelili Mehmet Muş da 28 günlük askerlikle alakalı herhangi düzenleme olmayacağını belirterek, "Bu kanun teklifinden yararlanmak isteyenler bu kanun kapsamında değerlendirilecek. Kamu ve özel sektör çalışanları başvurmaları durumunda ücretsiz izinli sayılacak" diye konuştu.

<haber-yatay:1030103,1029940,1029380,1029788>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler