Erdoğan'dan döviz kuru açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan iş forumunda dolarla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Döviz kuru saldırısı üzerinden hedef Türkiye'yi ekonomik olarak teslim almaktır" dedi.

Yayınlanma: 02.09.2018 - 07:03
Abone Ol google-news
<video:1070896>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan iş forumunda konuştu.

<haber-dikey:1070617>

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hyatt Otel'de düzenlenen "Türkiye-Kırgızistan İş Forumu"ndaki konuşmasına, "ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin alınan mesafeye rağmen hala arzu ettiğimizi seviyelerin çok çok gerisinde olduğunu da ifade etmek isterim." diyerek başladı.

 Kırgızistan'da çeşitli sektörlerde 300 civarında Türk sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Erdoğan, bu firmaların 5 bini aşkın Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını söyledi.

 Erdoğan, Türk müteahhitlerin Kırgızistan'da bugüne kadar yatırım bedeli 700 milyon dolara yakın 67 projeyi üstlendiklerini vurgulayarak, "Bu projelerle firmalarımız, Kırgızistan'ın bağımsızlığından itibaren hayata geçirdiği kalkınma hamlesine destek verdi. Türkiye olarak firmalarımızın buradaki yatırımlarından şüphesiz ki daima gurur duyuyoruz." diye konuştu.

 Gelecekte çok daha başarılı projelere imza atacaklarına inandıklarına işaret eden Erdoğan, 2013'te Kırgızistan'a yaptığı ziyaretin belirledikleri hedefin 1 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi olduğunu anımsattı.

 Erdoğan, bu rakamın halen çok uzağında olunduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

 "Şu an itibarıyla 500 milyon doları dahi bulmayan ticaret hacmimiz bize yakışmıyor. Yaklaşık 6 milyon civarında nüfusa sahip Kırgızistan, 81 milyon nüfusa sahip Türkiye toplamda 87 milyon yapar. 87 milyonluk bu iki kardeş ülkenin insan potansiyeli olarak bu ticaret hacmi yeterli değil. İnanıyorum ki biz bunu artıracağız ve belirlediğimiz hedef 1 milyar dolara da ulaşacağız.

 "Türk iş adamlarına sesleniyorum"

Türk iş adamlarının, Kırgız muhataplarıyla potansiyel iş birliği imkanlarını ele almak üzere bu salonda bulunduklarını belirten Erdoğan, bugün sektörel anlamda iş adamlarının birbirleriyle toplantılar yapacağına inandığını dile getirdi.

 Erdoğan, yapılacak bu toplantılarla bundan sonra neler yapılabileceğinin belirlenmesinde faydalar bulunduğunu vurguladı.

 Burada tekstilden tarıma, müteahhitlikten enerji ve madenciliğe, sağlıktan turizme kadar geniş bir alanı temsil eden iş adamlarının olduğuna değinen Erdoğan, "Her iki ülke iş adamlarının bu toplantı vesilesiyle yeni ortaklıkların kapılarını aralamalarını özellikle temenni ediyorum. Buradan öncelikle Türk iş adamlarına sesleniyorum, Kırgızistan dost ve kardeş bir ülkedir. Yatırımlarınızda gelin bu ülkeye öncelik verin. Kırgızistan'a yapacağınız yatırımlarda sadece Kırgızistan pazarını göz önünde bulundurmayın. Buraya yapılan yatırımlar Avrasya Gümrük Birliği sebebiyle Kazakistan, Rusya ve Beyaz Rusya pazarlarına da hitap edecektir. Hatta Çin pazarı da göz ardı edilmemelidir." değerlendirmesinde bulundu.

 Erdoğan, bu süreçte Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un firmalarına gereken her türlü desteği vereceğine inandığını vurguladı.

 "Ekonomimiz üzerinde şüphe bulutları oluşturmaya çalışıyorlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kur manipülasyonuyla, Türkiye'nin güçlü ve sağlam ekonomisi üzerinde şüphe bulutları oluşturmaya çalışıyorlar." ifadesini kullandı.

 "Doların egemenliğine son verilmeli"

"Özellikle uluslararası ticaretin dolara bağımlılığı giderek daha büyük bir sorun haline gelmeye başladı." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

 "Bizler artık aramızda yerli ve milli parayı kullanmak suretiyle doların egemenliğine bir defa yavaş yavaş son vermemiz gerekiyor."

 "Sakın cambazlara inanmayın"

Erdoğan, "Malum kredi derecelendirme kuruluşları var ya, bunların her adımı politiktir. Bunlar cambazdır. Sakın cambazlara inanmayın." şeklinde konuştu.

 "Birilerinden izin alacak değiliz"

Türkiye olarak, savunma sanayi başta olmak üzere, ekonomide de bağımsızlığı tam anlamıyla tesis etmekte kararlı olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Rusya ile S-400 anlaşması yaptık. Birileri bundan rahatsız oluyor. Kusura bakmayın, birilerinden izin alacak değiliz." diye konuştu.

 "FETÖ tehdidini ortadan kaldırmamız gerekiyor"

Erdoğan, "(Kırgızistan ile) İkili iş birliğimizi zehirleyen FETÖ yılanının başını ezmemiz ve bu tehdidi ortadan kaldırmamız gerekiyor." dedi.

 "Adalet istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ mensuplarının hiçbir dost ülkede ellerini kollarını sallayarak gezmelerini istemediklerini, adalet istediklerini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler