Maliye ve Hazine Bakanı Albayrak: İyi durumdayız!

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği panelde konuştu. Enflasyon ekim ayında Topyekün Mücadele kampanyasına rağmen yüzde 2.67 arttı. Beklenti yüzde 1.87 artış olacağı yönündeydi. 'İyi durumdayız' diyen Albayrak 'Enflasyonda Kasım ve Aralık ayında çok daha güzel sonuçlar alacağız' dedi.

Yayınlanma: 08.11.2018 - 11:51
Abone Ol google-news

<video:1134771>

Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları şöyle;

-Yapısal dönüşümleri hayata geçireceğiz. Ağustos ayında yaşadığımız süreç 2008 krizinden farklı olarak kur faiz ve enflasyon noktasında da çok büyük operasyon yapıldı. Ancak biz 2 ayda o kadar güçlü adımlarla bunun en büyük sebeplerinden biri yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi ile hızlı refleksler vermemizdir. Ekonomi yönetimi olarak güçlü koordinasyonla aldığımız tedbirlerle ciddi bir refleks gösterdik.

-Bu ataklara karşı çok büyük tecrübe kazandık. Ekonomimizde meydana gelen etkileri teker teker ortadan kaldırdık. Bu kapsamda 2 temel alana odaklandık. Mücadele alanlarımızın başına enflasyonu koyduk. Fiyatlandırmalar bunu daha da büyüttü daha da önemli hale getirdi. Eylül ayı enflasyon raporuna baktığımızda büyük operasyonu 2 ayda püskürttük.

-Enflasyonla mücadele için bir dizi ÖTV ve KDV indirimleri adımları atıyoruz. Gıda enflasyonuna karşı adamlar atmaya devam edeceğiz. İyi bir noktadayız. Fırsatçı etiketlendirmeler geride kaldı.

Enflasyonda Kasım ve Aralık ayında çok daha güzel sonuçlar alacağız. Yıl sonuna doğru çok daha iyi olacağız.

-Türkiye'nin başına gelenceler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Terörler, operasyonlar... Motivasyonumuzda en ufak bir düşüş olmadı.

-Kimsenin piyasalardaki bu olmlu havayı bozmasına izin vermeyeceğiz.

-Eylül ayının ikinci yarısından itibaren dengelenme süreci başlamıştır.

-Döviz kurundaki 'atak'ların bertaraf edildi. Ağustos eylül ekim rakamlarına kabaca baktığımda 40 milyar doların altına inmeye başladığını görüyoruz. Cari açıkta düşüş trendi böyle devam ederse yıl sonunda sürpriz rakamlar görebiliriz. Türkiye yaşadığı her saldırıdan güçlenerek çıktı. Kimsenin piyasadaki pozitif havayı bozmasına izin vermeyeceğiz.

-Her dedikleri ellerinde kalıyor, her dedikleri patlıyor. Spekülatif atakların likidite sorununa yol açmaması için ciddi tedbirler aldık. Piyasaları rahatlatmak için nakit akışında sorun olmaması için ciddi önlemleri hayata geçirdik.

-Özellikle finansal maliyetler noktasında ticari kredilerde 40-50'ler geride kaldı. Bugün itibariyle bu rakam yüzde 30'ların altına geldi. Bu yeterli mi? Daha yeni başladık. Mevduat ve kredi faizleri düşüyor. Makas çok açık, daralacak. Marj makası yüzde 10'lara dayandı. Yeni dönemde çok daha farklı strateji izleyeceğiz. Sürprizler de olacak.

<haber-dikey:1134340,1100794,1134502,1134391>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler