Berat Albayrak: Çok önemli tedbirler aldık

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bütçe görüşmeleri öncesinde sunum yaptı ve 'çok önemli tedbirler aldık... enflasyon düşüyor' dedi. Berat Albayrak "Ağustos ve Eylül'den sonra Ekim ve Kasım'da da cari fazla vereceğiz" ifadesinde bulundu.

Yayınlanma: 10.12.2018 - 14:00
Berat Albayrak: Çok önemli tedbirler aldık
Abone Ol google-news

21 Aralık'a kadar kesintisiz olarak devam edecek olan 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerini TBMM Başkanı Binali Yıldırım başkanlığından başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sunum yaptı.

Bakan Albayrak, tamamlanan bütçe çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Albayrak'ın sunumundan satır başları şöyle:

ULUSLARARASI TİCARET HIZ KAYBEDİYOR

Artan korumacılık tedbirleriyle uluslararası ticaret hız kaybetmektedir. Son dönemde düşen petrol fiyatları petrol ihracatçılarını olumsuz etkileyecektir.

2019 BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 2,3

 Kasımdan sonra aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz. Finansal istikrarı desteklemek amacıyla döviz likiditesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Finansal piyasalar üzerindeki etkiler alınan tedbirlerle olumlu şekilde düzenlenmiştir. Sıkı para ve maliye politikaları ile enflasyon, cari işlemlerle sürdürülebilir bir büyüme politikası izlenecek. 2018’de 3,8 büyüme beklentimiz 2019’da 2,3 olarak bekliyoruz.

İSTİHDAM ARTIŞI OLDU

 2018 ağustosta istihdam 29 milyona ulaştı. İşgücü piyasası politikaları istihdam artışına yansıdı. İşgücü arzının devam etmesi, ekonomik dengenin belirginleşmesini öngörüyoruz. 2018’de işsizlik verisini yüzde 11,3 seviyesinde bekliyoruz.

ENFLASYON DÜŞÜYOR

YEP sonrasındaki dengelenme sürecinin kur ve faizlerden sonra enflasyon göstergelerinde de etkisini göstermeye başladığına değinen Albayrak, şöyle konuştu:

Kasım ayı itibarıyla tüketici enflasyonu bir önceki aya göre yıllık bazda 3,62 puan gerileyerek yüzde 21,62 olarak gerçekleşmiştir. Bu süreci, para ve maliye politikalarımızdaki güçlü duruş ile desteklemeye devam ediyoruz. Kasım ayından sonra aralık ayında da devam edecek KDV ve ÖTV indirimlerinin ve enerji fiyatlarında zam yapılmayacak olmasının etkisi ile enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz. Buna ilave olarak kurun daha istikrarlı patikaya oturması ve petrol fiyatlarındaki düşüş dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Böylece Yeni Ekonomi Programı'ndaki 2018 hedefimizi yakalayacağımızı öngörüyoruz.

TASARRUF

Önümüzdeki dönemde adım adım kurumların sayısının artması ile birlikte kapsamı genişletilecek olan Tek Hazine Kurumlar Hesabı ile kamu nakit kaynakları Hazine tarafından tek bir hesapta izlenerek yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağı tek hesap üzerinden çok daha etkin ve verimli şekilde yönetilecektir. Tek elde toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 3-4 milyar lira asgari tasarruf elde edilecektir.

CARİ AÇIK 38 MİLYAR DOLARIN ALTINA GERİLEYECEK

 2018 yılında cari açığın 36 milyar doların altına inmesini bekliyoruz. Ağustos ve eylülden sonra ekim ve kasımda da cari fazla vereceğiz. 2017’de yüzde 1,5 olan merkezi yönetim bütçe oranının, 2019’da yüzde 1,8 olacağını öngörüyoruz. Genel devlet açığının GSYH oranı 2018’de yüzde 6 olmasını öngörüyoruz. Gelişmekte olan ülkelere göre düşük seviyede. Türkiye’de kamu borç yükü gelişmekte olan ülkelerin ortalamasından 11 puan daha düşüktür. 2017 bütçe giderleri yüzde 5,1 oranında artmıştır. 2018’de personel giderlerinin 200,3 milyar TL, mal hizmet giderleri 69,3 milyar TL, faiz giderleri 76,4 milyar TL olacağını görüyoruz. 2018’de bütçe açığının 72,1 milyar TL olmasını bekliyoruz.

TÜRKİYE EKONOMİSİ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

 Türkiye 2002’den beri makro ekonomik politikalarla örnek gösterilen ülke haline gelmiştir. Kamu borç yükümüz tarihin en düşük seviyesinde. 2017’de yüzde 28,3 olmuştur.

BÜTÇE AÇIKLARI

Bütçe açığının GSYH’ye oranını 2018’de yüzde 1,9, 2019’da yüzde 1,8 olarak öngörüyoruz. 2019’da bütçe açığının 80,6 milyar TL olmasını öngörüyoruz. Personel giderleri geçen yıla göre artarak 293 milyar 678 milyon TL’ye yükselmiştir. 2019’da personel giderleri yüzde 35 artacak. Yüzde 19,3 sosyal güvenlik transferleri. Enflasyon farkı (emekli ve memur zamları) dahil zamlarla emeklilere verilen bayram ikramiyeleriyle yüzde 36,5 oranında artış yaşamıştır.

FAİZ GİDERLERİ YÜZDE 63 ARTTI

 Gelirden ayrılan paylar 2018’de yüzde 27 artmış, 114 milyar 344 milyon TL’ye yükselmiştir. Faiz oranında ve dövizdeki yükseliş faiz giderleri yüzde 63,6 artmış, 117,3 milyar TL’ye yükselmiştir. YEP’te de ilan ettiğimiz gibi ihracatı artıracak, cari açığı azaltacak yatırımlara kanalize edeceğiz. Sermaye giderlerinde sağlayacağı yüzde 20 düşüşle katkı sağlayacaktır.

KILIÇDAROĞLU, ALBAYRAK’I DİNLEMEDİ

Genel Kurul toplantısı öncesi Meclis’e gelen Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşma sırasına kadar makam odasında kalmayı tercih edeceği ve Albayrak’in bütçe sunumunu dinlemediği iddia edildi.

Genel Kurul’da HDP grubunun bulunduğu ön sıraya Meclis’in tek tutuklu üyesi Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in fotoğrafı konuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler