Kiralar ne kadar zamlanacak? Belli oldu

2018 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, yaklaşık 20 milyon kiracının merakla beklediği 'kiralar ne kadar artacak' sorusu da yanıt buldu.

Yayınlanma: 03.01.2019 - 13:22
Kiralar ne kadar zamlanacak? Belli oldu
Abone Ol google-news

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre kira artış oranlarını belirleyecek olan Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) 12 aylık ortalama artış yüzde 16.33 oldu. Bu da sözleşmelerini yenileyecek kiracıların kirasına 1000 TL'de 160 TL zam anlamına geliyor.

<haber-dikey:1189407>

Normal şartlarda 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyatı (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirlenen kira zammı üst rakamı Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan yeni düzenlemede TÜFE ile belirleniyor. Programın 'Enflasyon' bölümünün 'Politika ve Tedbirler' başlığı altında şu madde bulunuyor:

"Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir."

YASA TEKLİFİ DE VAR

Kiralara yapılacak "ÜFE" yerine "TÜFE" üzerinden hesaplanması uygulaması için yasa teklifi de hazırlandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yasa teklifine göre Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor. Komisyonda kabul edilen madde şöyle: "11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 344 üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “üretici” ibareleri “tüketici” şeklinde değiştirilmiş ve maddenin dördüncü fıkrasına “kararlaştırılmışsa,” ibaresinden sonra gelmek üzere “20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak şartıyla,” ibaresi eklenmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler