Çin e-ticaret devinin ismi neden Alibaba?

Bugün halka arz edilen Çinli e-ticaret devinin ismi neden Alibaba? İşte cevabı...

Yayınlanma: 19.09.2014 - 12:22
Abone Ol google-news

Bugün New York Borsası'nda halka arz edilen Çinli e-ticaret devinin ismi neden Alibaba? İşte ismiyle düşündüren ve ilgi çeken Alibaba'nın sahibinin hayat hikayesi ve şirketin isminin kaynağı...

New York Borsası'nda bugün halka arz edilen ve 'Baba' simgesiyle işlem görecek şirketin halka arzı 'tarihin en büyük borsa açılımı'. Akşam gazetesinden Gülay Altan, Ali Baba ve kurucusunun kısa hikâyesini ve ismin kaynağını yazdı…

KURUCUSUNUN İSMİ JACK MA

Yıllık cirosu 300 milyar doları aşan Alibaba Group'un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Jack Ma, halka arza ilişkin son açıklamasında, "Küresel bir şirket olmayı umuyoruz, bu yüzden ABD'de halka açıldıktan sonra, Avrupa ve Amerika'da hızlı büyüyeceğiz. Bununla birlikte Asya'daki faaliyetlerimizi ikinci plana atmayacağız" dedi.

HALKA ARZINA DÜNYANIN EN BÜYÜK FİNANS KURULUŞLARI ARACILIK EDİYOR

Alibaba'nın halka arzına dünyanın en büyük finans kuruluşları aracılık ediyor. Şirketin hisselerini satma hakkı verilen garantör bankaların içinde Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Credit Suisse Group, Deutsche Bank ve CitiGroup gibi isimler yer alırken, İngiliz Barclays'in başgarantör olarak seçildiği belirtildi.

E-BAY VE AMAZONU GERİDE BIRAKACAK

Halka arz projesinin, Alibaba'nın piyasa değerini yaklaşık 167 milyar dolara taşıması ve böylece şirketin Amerikalı rakipleri eBay ve Amazon'u geride bırakması bekleniyor.

Ancak analistler, Alibaba'nın büyüme hedeflerinin Amazon ve eBay için henüz ciddi bir tehdit oluşturmadığını çünkü şirketin ABD pazarında yeteri kadar tanınmadığı yorumunu yaptı.

JACK MA KİMDİR?

Ali Baba, 1999 yılında Jack Ma tarafından kuruldu. CEO görevini geçtiğimiz yıl bırakan Ma, Yönetim Kurulu’nda çalışmaya devam ediyor. Çin’in en zengin adamı olan Ma’nın anne babası yerel sanatçı. Yani birçok Çinli gibi ‘dar gelirli’ bir hayatın içine doğmuş, 1964 yılında... Vasat bir öğrenci ve matematik konusunda oldukça zayıf, üniversite eğitimi için üç kez şansını deneyip başarılı olamayınca yeteneği olan İngilizce alalınında eğitim almaya karar vermiş ve üniversitede İngilizce öğretmenliği bölümünü bitirmiş.

12 DOLAR MAAŞLA BAŞLADI

İlk işinde aylık geliri sadece 12 dolar olan Ma, Çinli şirketlere internet siteleri tasarlamaya başlamış ve ardından China Yellowpages adında Çin'in ilk e-ticaret sitesini kurmuş.

1998'de Alibaba'yı kurmadan önce ABD'ye gitmiş ve burada dünya e-ticaret sektöründe tedarikçi portalı alanında büyük eksiklik olduğunu fark eden Ma, Alibaba ismini de ABD'de bulmuş.

"AÇIL SUSAM AÇIL"

San Fransisco'da bir kafede yeni e-ticaret sitesinin ismini düşünen Jack Ma’nın çıkış noktası dünyanın her yerinde bilinen bir isim bulmaktı. Bu sırada aklına Ali Baba geldi. Etrafındakilere "Alibaba nedir biliyor musunuz?" diye sordu. O anı bir röportajında şöyle anlatmıştı Ma: “Bir gün San Francisco'da bir kafede otururken alibaba'nın çok güzel bir isim olabileceğini düşünüyordum. Bir garson geldi, ona ‘Alibaba'yı biliyor musun?’ dedim. ‘Evet’ dedi. Alibaba hakkında ne bildiğini sordum, ‘Açıl susam açıl (open sesame).’ dedi. İşte o an ‘Evet! İsmi bu olmalı!’ dedim.

SOKAKTAN ÇEVİRDİĞİ KİŞİLERE DE SORDU

Daha sonra sokağa çıktım ve 30 kadar kişi çevirip onlara da Alibaba'yı bilip bilmediklerini sordum. Fark ettim ki herkes biliyor. Hindistan'dan, Almanya'dan, Tokyo'dan ve Çin'den... Alibaba, açıl susam açıl, 40 haramiler... Hepsini biliyorlar. Alibaba bir harami değil. O centilmen, akıllı bir iş adamı ve köylülere yardım ederdi. Telaffuzu kolay, tüm dünyada da biliniyor. Alibaba küçük tüketicilerin daha büyük şirketlere ulaşması için kapıyı açar (Açıl susam…). Bunun yanında Alimama ismini de aldık, birinin bizimle evlenmek isteyeceği ihtimaline karşı!"

BORÇ ALARAK KURDU

Jack Ma, Alibaba'yı 80 kişiden bulduğu 60 bin dolar borçla kurdu. Fikir basitti. İşletmelerin tedarik zincirlerini online platforma taşıyacak B2B e-ticaret sitesi...

Kısa sürede bu fikir tutunca ilk yıllarında şirket Amerikan finans devlerinden de yatırım aldı. Yatırım yapanlar arasında Goldman Sachs da vardı. Seneler geçtikçe giderek dünyanın ilk tercih edilen e-ticaret tedarikçi zinciri olmaya başladı.

Ma'nın başarısının ardından Yahoo ve Softbank gibi dünya devleri Alibaba'ya ortak oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler