EPDK, 1 Nisan itibarıyla toptan elektrik tarifesinde yüzde 37 artış yaptı

Seçim bitti, zamlar başladı. Benzin 19 kuruş zamlandı. EMO, toptan elektrik fiyatlarındaki fiyat artışının yaz aylarında tüketiciye yansıtılmasını bekliyor.

Yayınlanma: 02.04.2019 - 23:11
Abone Ol google-news

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 27 Mart’taki toplantısında alınan kararları, seçimin ardından 1 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımladı. Karara göre, elektrik üretim tesisleri için uygulanacak dağıtım bedeli 31 Aralık 2017’den önce geçici kabul alan tesisleri için kilovatsaat (kWh) başına 3.6720 kuruşa, bu tarihten sonrası için de 14.6879 kuruşa çıkarıldı. Bu bedeller 1 Ocak’tan bu yana sırasıyla 3.3060 kuruş ve 13.2240 kuruştu. Ayrıca EPDK, Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) görevli tedarik şirketlerine satacağı toptan elektrik fiyatını yüzde 37 artırarak 17.2 kuruşa çıkardı.

EPDK: Yansımaz

Özellikle toptan fiyatların artışı tüketici elektriğiyle ilgili zam tartışmasına neden olurken EPDK yaptığı açıklamada “Elektrik fiyatlarını oluşturan çok sayıda unsur bulunuyor. Bunlardan bazıları dönemsel olarak artış yönünde, bazıları ise azalış yönünde değişebilmektedir. 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren geçerli olan elektrik fiyat bileşenlerinde bazı değişmeler olmakla birlikte vergi, fon ve paylar dahil nihai fiyatlarda yani tüketiciye yansıyan fiyatlarda herhangi bir değişiklik veya zam kesinlikle söz konusu değildir. Açıklama doğrultusunda tekrar etmek isteriz ki tüketicinin faturasına yansıyan bir artış, bir zam yoktur” ifadesini kullandı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek ise toptan satış tarifesindeki değişikliğe dikkat çekerek “Şu anda direkt tüketiciye yansıyan bir şey yok. Ancak bir şekilde yansıtılacaktır. Fiyatlardaki artışlar belli bir zaman diliminde faturaya mutlaka yansıyacaktır” diye konuştu.

Üçüncü çeyrek kritik

Elektrik Mühendisi Olgun Sakarya da, haziran veya sonrasında mutlaka zam geleceğini vurguladı. Sakarya, “Şu an için faturalarda artış yok. Ancak EÜAŞ’ın toptan satış fiyatlarını artırması bir sonraki dönemdeki enerji bedellerine yansır. Üçüncü çeyrekteki tarifelere yansıması kaçınılmaz olur. EÜAŞ’ın toptan satış fiyatları enerji maliyetlerini etkileyeceği için 3. çeyrekte mutlaka yansıması olacaktır. Yani 3 ay sonra. Bu arada bir artış yapılmazsa” dedi.

TEDAŞ Genel Müdürvekili Osman Nuri Doğan, Habertürk’e yaptığı açıklamada EPDK’nin son kararıyla fiyatın 17.27 kuruşa çıkmasının şirketlerin bir miktar enerji maliyetlerini artıracağını ve kârlarını az olsa da etkileyeceğini söyledi.

‘Serbest tüketici’ iştahı azalacak

Serbest tüketici sistemi, belli miktarın üzerinde elektrik kullanan tüketicilere dağıtıcısını seçme ve pazarlık imkânı tanıyor. Nisan ayı itibarıyla serbest tüketici sayaç adedi 182 bin 519. Ancak bu sayı Kasım 2017’de 4 milyon 760 bin 862 adede kadar çıkmıştı.

Dağıtım bedeli yükseldi

Elektrik Mühendisi Olgun Sakarya, EPDK’nin, açıklamasında “tüm bedeller ile vergiler mevcut tarifeler ile bire bir aynı” şeklinde bir ifade kullandığını hatırlatarak “Ancak tek terimli, tek zamanlı mesken tarifesi enerji bedelinde yapılan yüzde 5.66 indirim, dağıtım bedeline yüzde 11.07 zam olarak yansıtıldı” dedi.

Aynı şekilde alçak gerilim kapsamında ticarethane tarifesi enerji bedelinde yüzde 3.89, sanayi tarifesi enerji bedelinde yüzde 3.31 indirim yapıldı. Bu indirimler de dağıtım bedellerine yüzde 11.07 zam olarak yansıtıldı.

Sakarya’ya göre tarife bileşenleri arasında yapılan bu aktarmalar sonunda, bu gruba dahil abonelerin dağıtım bedelleri yılbaşından bu yana yüzde 28.5 zamlandı. Yeni tarifelerle birlikte, tek terimli tek zamanlı mesken abonelerinin faturalarında, enerji bedeli payının yüzde 51.9’dan yüzde 49’a düşerken, dağıtım bedeli payı yüzde 28.7’den 31.8’e çıktı. Vergi ve fon payı da yüzde 19.4’ten yüzde 19.2’ye düştü. Benzer değişimler çift terimli tarifelerde de oldu.

 Enerji Ticareti Derneği Başkanı Tamer Çalışır, dağıtım şirketlerinin bu tür artışları; uzun vadeli kontratlar, ikili anlaşmalar, piyasada tedarik gibi yöntemlerle tolere etmeye çalıştığını ifade ederek şu noktaya dikkat çekti: “Ancak artan maliyetler nedeniyle dağıtım şirketlerinin serbest tüketici iştahı azalabilir” dedi. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler