Hazine limiti aştı

İlk 7 ayda net 98 milyar lira borç alındığına işaret eden eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, Hazine’nin 86.8 milyar lira olan yasal borçlanma limitini 11 milyar lira aştığını belirtti.

Yayınlanma: 16.08.2019 - 23:09
Abone Ol google-news

Hakan Özyıldız

Özyıldız, “Geç kalınmakla beraber yapılması gereken şey acilen TBMM’yi toplantıya çağırıp ek borçlanma yetkisi almak. Aksi halde bir yandan yüce Meclis’in bütçe hakkı yok edilirken, diğer yandan yasaya karşı işlem yapanların yasal sorumlulukları olacaktır” dedi.
Yetki almalı
Özyıldız, internet sitesinde durumu şöyle anlattı: “Bütçe Kanunu’na göre 949 milyar lira harcama -867.3 milyar lira gelir= 78.7 milyar lira açık bekleniyor. Hazine’nin yeni borç alma limiti bu kadar. Ancak, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Kanunu iki defa yüzde 5’lik ek hak veriyor. İlki otomatik. Hazine’nin 78.7 x 1.05 = 82.6 milyar liraya kadar borçlanma hakkı var diyebiliriz. Bunun üstünde yüzde 5’lik bir limit artırma yetkisi daha var. Ancak bu sefer Cumhurbaşkanı kararı gerekiyor. Diğer bir deyimle Hazine, 82.6 milyar liranın üstü için Cumhurbaşkanı’nın imzası olmadan yeni borç alamaz. Ben buna yönelik bir karar görmedim. Belki dikkatimden kaçmıştır. Ama yoksa burada bir kanuna aykırılık var demektir.”
Cumhurbaşkanı kararının da var olduğunu varsayan Özyıldız, “Bu durumda Hazine’nin üst borçlanma limiti 82.6 x 1.05 = 86.8 milyar lira olur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler