Destek yoksa üretici yıkılır

Organik tarıma destek azalıyor. Yüreğir Ziraat Odası’na göre, bu durum destekten yararlanan 100 bin üreticiyi yıkacak.

Yayınlanma: 18.11.2019 - 00:20
Destek yoksa üretici yıkılır
Abone Ol google-news

İyi tarım ve organik tarım uygulamalarına destekler düşüyor. Bu durum ithalatı artırarak güvencesiz gıdaya kapı açacak.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “İyi Tarım Uygulamaları” adı altında üreticiye sağlanan desteğin geri çekilmesine tepki göstererek “Bu mesele sadece Çukurova’daki üreticilerin değil, destekten yararlanan 100 bin üreticiyi yıkacak bir karardır” diye konuştu.

Doğan, İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilerinin beklediği desteğin, 24 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile açıklandığını fakat 9 Kasım’da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteğin geri çekildiğini söyledi. 

Doğan, “Son 5 yılda bu projeye dahil olan çiftçilerde büyük artış oldu. Türkiye genelinde 100 bin üreticiye ulaştı. Çiftçilerimiz, ürünlerini belli miktarda masraf yaparak sertifikalandırdı. Bu süreçteki tek umutları ise bu hibeden yararlanmaktı ancak 9 Kasım 2019 tarihinde yayımlanan Tarım Bakanlığı’nın tebliğiyle sistemdeki 100 bine yakın çiftçimiz bir anda sistem dışında bırakıldı” şeklinde konuştu. 

Doğan, üreticilerin, toprak-su, pestisit analizleri ve sertifikasyon bedellerini devlete güvenerek girdilerin yükseldiği bu dönemde en az 2 bin TL harcama yaptığını, ancak son tebliğle üreticinin hüsrana uğradığını vurguladı. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler