Mevcut yönetim Türk-İş’e aday

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, herkesin kıdem tazminatı almasını istediklerini vurgulayarak, sendikal örgütlenme önünde ciddi engeller olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 19.11.2019 - 02:00
Abone Ol google-news

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, herkesin kıdem tazminatı almasını istediklerini vurgulayarak, sendikal örgütlenme önünde ciddi engeller olduğunu söyledi. KKTC Girne’de gazetecilerle bir araya gelen Kavlak’ın çalışma yaşamına ilişkin açıklamaları şöyle:

Türk-İş Genel Kurulu: Toplantı 5 Aralık’ta. Mevcut yönetimdeki arkadaşlarla birlikte devam etmek istiyoruz, aynı liste ile gireceğiz. İyi bir çalışma ortamı yakaladık. Bu durum önümüzdeki dönem açısından önemli. Çünkü 11. Plan’da gördük ki, kıdem tazminatı, vergi, esnek çalışma, belirli süreli hizmet gibi konularda yeni düzenlemeler öngörülüyor. Bunların çalışan örgütleri açısından da ortak mücadele alanı olması gerekiyor. 

HERKES İÇİN KIDEM

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile sözleşme: İşverenlerin “zor dönem” sözlerine hazırlıklıyız. Ekonominin şampiyonu işletmelerden söz ediyoruz. Bugün her şey şeffaf; ciro ve kârların yükseldiğini görüyoruz. Ücret artışı teklifimizi bu kapsamda anlatacağız. Yeni sözleşmeye eşler için tamamlayıcı sağlık sigortası, gece çalışmanın yüzde 15 zamlı olması, anaokulu desteği gibi yeni maddeler koydurmak istiyoruz. 

Kıdem tazminatı: “Herkesin kıdem tazminatı almasını istiyoruz” sözlerini samimi bulmuyoruz. Eğer bunu istiyorsanız bir yıl şartını kaldırırsınız. Böylece herkes çalıştığı sürenin tazminatını alır. Ama yapılmak istenenin sistemi fona çevirmek. Zaten geçmişle karşılaştırınca tazminat yarı yarıya düştü. Eskiden bu parayla evini, arabası alan çalışan bugün ancak çocuğunun düğününü yapar hale geldi.

Asgari ücret: 2008’den 27 asgari ücretle ilk gelir vergisi dilimi aşılırken, bugün bu 9 asgari ücrete düştü. Yine 2017’de imzaladığımız sözleşmeyle ilgili yılda yüzde 18 zam aldık ama vergi dilimleri nedeniyle bunun 12 puanı devlete gitti, 6 puanı işçide kaldı. 

Sendikal örgütlenme: Çok ciddi engeller var. Yargı sürecinde yaşananlar bunlardan biri. Mevzuatta sendikal örgütlenmeye engel olan işverenlerle ilgili cezalar açık ama ceza alan var mı? Yok... Örneğin bizim Düzce’de örgütlendiğimiz, yetki aldığımız işyerinin sahibinin itirazı üzerine açılan dava 5.5 yıl sürdü. Yine işletmelerdeki yüksek kayıt dışılık da örgütlenmenin önünde engel.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler