Sanayi rafa kaldırıldı

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yener, Türkiye’de sanayileşmenin geçmişte kaldığını belirtirken, Prof. Dr. Konukman, 11. Kalkınma Planı hazırlanırken sadece sermayenin davet edildiğini dikkat çekti.

Yayınlanma: 14.12.2019 - 02:00
Sanayi rafa kaldırıldı
Abone Ol google-news

Sanayi politikaları ile ekonomik gelişme ve kalkınma arasındaki bağların çok güçlü olduğuna dikkat çeken TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, bugün Türkiye’de yaşananları ise şöyle yorumladı: “Sanayinin rafa kaldırıldığını, sanayileşme iddialarının geçmişte kaldığını görüyoruz.”

 TMMOB Sanayi Kongresi’nin açılışında konuşan Yener, “Sonuç, üretim alanlarının tahrip edildiği, dış tasarruflara dayalı, finansal spekülasyon ve şişirilmiş değerler sistemini baz alan inşaat/beton odaklı büyüme yaklaşımı ile ülkemizin sanayileşme olanaklarından gün geçtikçe uzaklaştığıdır” dedi.  TMMOB Başkanı Emin Koramaz da özelleştirme politikaları ile üretimin yok edildiğini belirterek “Bütçede bu sene de üretime para yok. Bu açmazdan çıkış için gereken yeniden üretim, planlama ve kamucu politikalara dönmektir” derken, “Bunalımdaki Türkiye” panelinde konuşan Prof. Dr. Aziz Konukman, 11. Kalkınma Planı’nı ciddiyetsiz olarak niteledi ve şöyle devam etti: 

FAŞİSTİ BULURSUNUZ

“Plan hazırlanırken siyasal iktidarın bütün odaları çağırarak uzlaşması gerekir. Ama bu sefer odaları değil, ‘sermayeleri’ çağırmışlar. Plana, korsan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile damat dahil edildi.” 

Kongreye, “Kapitalizmin Eğilimleri ve Gelecek” başlığıyla seslenen Prof. Dr. Korkut Boratav ise 1980-2007 arasını “kapitalizmin zaferi” olarak niteleyerek, bu dönemde neo-liberalizmin insanların hayatına girdiğini vurguladı. Buna karşı her yerde halk muhalefetinin yükseldiğini anlatan Boratav, “Buna karşı da, dünya genelinde faşistler iktidara geliyor. Trump, böyle gelen bir faşisttir. Türkiye’de de o faşisti bulursunuz. Sol akımlar ezilince, ortaya şarlatanlar çıkıyor. Her ülke geleneksel sosyalist değerlerini hatırlamak zorunda” dedi.

ÜRETİMDEKİ ARTIŞ YETERSİZ

TÜİK’in “Sanayi Üretim Endeksi, Ekim 2019” raporuna göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 arttı. 

Geçen yılın aynı ayında üretim yüzde 6.3 düşmüştü. Baz etkisine rağmen artışın bu seviye kalması uzmanlar tarafından ekonominin geleceği açısından yetersiz bulundu. Ayrıca, yine ekim ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0.9 azaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler