Yurttaş ucuza koştu

Muratbey Başkanı Erol, "Tüketiciler daha düşük fiyatlara alabilecekleri açıkta satılan ürünlere talep göstermeye başladı. Paketler de küçüldü" açıklamalarında bulundu.

Yayınlanma: 19.01.2020 - 02:00
Yurttaş ucuza koştu
Abone Ol google-news

Gıda zamları yurttaşın satın alma gücünü düşürdü, iç pazarın daralmasına sebep oldu. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Süt ve süt ürünleri sektöründe toplam maliyetler 2019’da yüzde 30-31 arttı. Bunun yüzde 20’sini fiyatlarımıza yansıttık. Gıda fiyatlarına yansıyan bu zamlar elbette tüketicinin satın alma gücünü de etkiledi ve iç pazar bir miktar daraldı. Biz de yüzümüzü ihracata çevirdik” dedi.

En önemli paydaşlarının süt üreticileri olduğunu aktaran Erol, “Sütü sürekli denetlediğimiz çiftlik ve kooperatiflerden alıyoruz” diyor.

Ancak geçen yıl artan girdi maliyetlerinin altında ezilen çiftçi süt hayvanlarını kesime göndermiş, süt üretimi de bir önceki yıla göre yüzde 8 civarında düşmüştü. Yemden gübreye, elektrikten doğalgaza tüm maliyetlerdeki artış hem üreticiyi hem sanayiciyi zorlamış, en az yüzde 20 zamlanan fiyatlar ise tüketimin yüzde 10’un üzerinde düşmesine sebep olmuştu.

2019’da satın alma gücünün düşmesiyle birlikte yurttaşın da düşük fiyatlı ürünlere yöneldiğini anlatan Erol, “Tüketiciler daha küçük gramajlarla daha düşük fiyatlara satın alabilecekleri açıkta satılan ürünlere talep göstermeye başladı. Bu nedenle kiloluk yerine 300-400 gramlık paketlerde satılan ürünlere eğilim olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

İHRACAT KURTARDI

İç tüketimdeki düşüşün ciroya etkisini ihracatla aştıklarını ifade eden Erol, “Satışlarımızda 2018’e göre taze kaşar gibi ürünlerimizde bir miktar düşüş yaşasak da toplamda ihracatımızın büyüme göstermesiyle ciromuzu artırdık. İhracatın ciro içindeki payını son iki yılda yüzde 9’dan yüzde 21’e yükselttik. Bir önceki yıla göre ihracatta yüzde 20’lik bir büyüme elde ettik” dedi. Başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere, Ortadoğu, Güney Kore, Balkanlar, Kongo gibi farklı coğrafyalarda birçok ülkeye peynir ihraç ettiklerini anlatan Erol, “İhracatımızın ciro içindeki payını yüzde 40’a çıkarma hedefimiz var” dedi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler