Hak-İş’in 200 bin işçi telaşı

Hükümetin kamuda yaygınlaştırdığı taşeronlaşma ile birlikte hızla üye sayısını artıran Hak-İş, taşerondan kadroya geçen işçilerin bu yıl işkolları da değişeceği için telaşa düştü. Üye işçilerin başka sendikalara gitmesini istemeyen Hak-İş, hükümetten acilen değişiklik istedi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, değişiklik yapılmazsa 200 bin üye kaybedeceklerini söyledi.

Yayınlanma: 23.01.2020 - 02:00
Hak-İş’in 200 bin işçi telaşı
Abone Ol google-news

Hükümet, kamudaki taşeron işçileri kadroya, belediyelerdeki taşeron işçileri de belediye şirketlerine almıştı. 696 sayılı KHK ile de taşeron işçiler sözleşme sonuna kadar mevcut işkollarındaki sendikalara üye olmaya devam edeceklerdi. Hükümetin kamudaki taşeronlaşma politikası nedeniyle asıl işler de taşeron şirketlere verilmişti. Bu taşeron şirketlerdeki işçiler, farklı işkollarındaki sendikalara üye olmak zorunda kalmışlardı. Örneğin işçi “sağlık ve sosyal hizmetler” işkolunda olmasına karşın temizlik işçisi olduğu gerekçesiyle “genel işler” işkoluna alınmıştı.

Kamudaki taşeron işçilerin büyük bir bölümü Hak-İş’e üye oldu. Hak-İş’in üye sayısı hızla artarak son istatistiklere göre 674 bin 404’e ulaştı. Ancak bu yıl kamuda kadroya, belediyelerde ise şirketlere geçirilen işçilerin sözleşmelerinde süre doluyor. Artık Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’na göre “bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de asıl işin girdiği işkolundan” sayılacak. Buna göre “sağlık ve sosyal hizmetler” işkolundaki taşerondan geçen temizlik işçisi de “genel işler” işkoluna değil asıl işçiler gibi, “sağlık ve sosyal hizmetler” işkoluna geçecek. Bu da sendikasının değişmesi anlamına geliyor. Bu nedenle Hak-İş hızla üye kaybedecek. Mevcut yapının devam etmesini isteyen Hak-İş, hükümetten acilen değişiklik yapılmasını istedi. Hak-İş, Cumhurbaşkanı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na konuyu iletti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler