İzmir vergi tahsilatında ikinci büyük oldu

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in geçen yıl Kocaeli'yi geçerek İstanbul'un ardından en çok vergi tahsil edilen ikinci il olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 19.01.2015 - 13:10
Abone Ol google-news

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "En ufak olumsuzlukta İzmir'i yere serenler, 'içimizdeki İrlandalılar', bu başarı tablosu için ne diyecekler merak ediyorum. Bazı ithal ve ihraç rakamlarımız İstanbul ve Bursa gibi illere yazılmayıp, İzmir'e yazılırsa uçtuğumuzu herkes görecek" dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in geçen yıl Kocaeli'yi geride bırakarak Türkiye'nin en çok vergi tahsil eden ikinci ili olmasının kentin büyük potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi. Demirtaş, 2014 yılında İzmir'in 45 milyar 484 milyon 684 bin lira olarak hesaplanan vergi gelirlerinin 39 milyar 853 milyon 934 bin lirasısının tahsil edildiğini ve tahsilat oranının yüzde 87.6'ya ulaştığını söyledi. Demirtaş, "İstanbul ve Kocaeli'nin ardından hep 3. sırada yer alan kentimiz, geçen yıl Kocaeli'yi geride bırakarak ikinci sıraya yükseldi. İstanbul 164.4 milyar liralık vergi tahsil ederken, Kocaeli 39.5 milyar liralık vergi tahsil etti. Başkent Ankara'nın vergi tahsilat tutarı ise 36.7 milyar lira oldu. Bu dört kent ile diğer kentler arasında büyük fark var. Bursa'da 7.5 milyar lira, Mersin 7.1 milyar lira ile vergi tahsil edildi" dedi.

Her zaman için İzmir'in vergi, ihracat, katma değer yaratmada Türkiye'nin ikinci büyük kenti olduğunu söylediklerini hatırlatan Demirtaş, "Son açıklanan rakamlar da bu düşüncemizin doğruluğunu gösteriyor. Kocaeli sadece petrol rafinerileri olduğu için İzmir'in önünde yer alıyordu. Ama petrol fiyatları düşüp de Kocaeli'nin topladığı ÖTV'de düşünce hak ettiğimiz ikinciliğe yerleştik. Vergi kalemleri itibariyle yüzde 1'in üzerinde vergi toplanan vergi türü sayısı İzmir'de 11 iken, Kocaeli'de 6. Yani İzmir'in çok daha çeşitli bir ekonomik yapısı var" dedi.

Vergi rakamlarının bir kez daha İzmir'in gücünü ve ekonomisinin gelişimini gösterdiğini belirten Demirtaş, "En ufak olumsuzlukta İzmir'in içinden İzmir'i eleştirenlerin, İzmir'i yerlere seren 'içimizdeki İrlandalıların', bu tablo için ne diyeceklerini merak ediyorum. Bu rakamlar onlar için en ağır yanıt oldu" dedi.

İzmir'in uğradığı haksızlıklara rağmen bu gelişimi gösterdiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Bazı ithal ve ihraç rakamlarımız İstanbul, Bursa gibi illere yazılmasa uçtuğumuzu herkes görecek. Ama ne kimya ne de otomotiv ihracatçılar birliği kurmamıza izin vermiyorlar. TÜİK verilerine göre gümrüklerden çıkışlar dikkate alındığında İzmir'in kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatının Türkiye'nin kimyevi maddeler ve mamulleri içindeki payı ise yüzde 17.9'dur. Yine aynı verilere göre İzmir'in Otomotiv İhracatının Türkiye'nin Otomotiv İhracatı içindeki payı yüzde 8.6'dır ki bu rakamlara kauçuktan üretilmiş motorlu taşıt lastikleri, fren balataları, akü, conta, ateşleme cihazları gibi parçalar da dahil değil. Eğer bu parçalar dahil edilirse, İzmir'in otomotiv ve yan sanayi ihracatının çok daha yüksek olacağı açıktır. TÜİK verilerine göre firmaların ait olduğu vergi dairelerinin il merkezleri esas alındığında; 2014 Ocak- Kasım döneminde İzmir'de 4.353 ihracatçı firma bulunmaktadır. Bu sayı ile İzmir İstanbul'un ardından 2. sıradadır. İzmir'i sırasıyla Ankara, Bursa ve Gaziantep takip ediyor. Bu kadar çok ihracatçımız olmasına rağmen İzmir'in ihracatı İzmir'e yazılmadığı için rakamlarımız çok daha az gözüküyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl 39.8 milyar liralık vergi tahsil edilen İzmir'e, devlet kasasından ise 9.7 milyar lira harcadı. Devlet, her 100 liralık verginin 11.3 lirasını İzmir'den tahsil etti. Buna karşılık 100 liralık merkezi yönetim bütçesi giderinin 2.18 lirası İzmir'e harcandı. İzmir 4 verip bir aldı. Kentimizin uğradığı teşvik adaletsizliği de biterse çok yüksek olan işsizlik oranı da düşüşe geçecektir. Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen kentimiz büyümeye devam ediyor. Bizim yarışımız Türkiye'nin diğer kentleri ile değil dünyanın marka kentleri ile."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler