Fatinoğlu'ndan vadeli ithalat vergisine tepki

İstanbul Kimya Mamulleri İhracatçılari Birliği (İKMİB) Türkiye İhracatçılar Meclisi delegesi Ali Fatinoğlu, vadeli ithalattan alınan yüzde 6 vergi nedeniyle yükselen maliyetlerin, ihracatçıların uluslararası piyasalarda rekabet gücünü olumsuz etkilediği uyarısı yaptı.

Yayınlanma: 19.01.2015 - 19:08
Abone Ol google-news

DHA'nın sorularını yanıtlayan Fatinoğlu, ihracatçı sanayicilerin, hammadde ve yarı mamul ithalatında vadeli alım yaptıklarına işaret ederek, bu ithalat için de devlete yüzde 6 vergi ödemek zorunda kaldıklarının altını çizdi.

Vadeli ithalat için ödenen vergilerin 240 milyar dolarlık toplam ithalat içinde yaklaşık 410 milyon lirayı bulduğuna dikkat çeken Fatinoğlu, bu nedenle maliyetleri yükselten vergiyi ödememek için, ihracatçıların vadeli alacağı hammaddeyi mecburen nakit aldığına dikkat çekti.

Aynı zamanda Sanica Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Fatinoğlu, sanayicilerin, üreterek uluslararası pazarlara ihracat yapmak için ya yüzde 6 vergi ödemeye ya da peşin alım için bankalardan borçlanmaya zorlandıklarına işaret ederek, "Her durumda ihracatçı sanayicinin maliyetleri yükseliyor ve uluslararası piyasalarda rekabet gücü zarar görüyor. Bunun ne demek olduğunu en iyi yine karar vericilerin bilmesi gerekirken, bu sorunun çözümü için hiçbir adım atılmıyor" dedi.

Fatinoğlu, vadeli ithalat vergisinin yanında, yüksek enerji maliyetlerinin de ihracatçı sanayicilerin rekabet gücünü kırdığına dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler