Toplu sözleşme ve grev hakkına darbe

Bakanlar Kurulu, Birleşik Metal İş Sendikası dün 10 ilde bulunan 22 fabrikada grev için 'milli güvenliği bozduğu’ gerekçesiyle 60 gün erteleme kararı aldı.. Karar resmi gazetede yayınlandı. DİSK, kararı, "işçinin iradesine karşı darbe girişimi" olarak nitelendirdi. İşçiler fabrikaları işgal etme kararı aldı.

Yayınlanma: 30.01.2015 - 15:44
Abone Ol google-news

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Bakanlar Kurulu’nun 'milli güvenliği bozduğu’ gerekçesiyle greve ’60 gün erteleme’ kararı aldığını açıkladı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası dün 10 ilde bulunan 22 fabrikada greve gitmişti.

Bakanlar Kurulunun grevi 60 gün erteleme kararına tepki yağdı.

İşçinin iradesine darbe

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Metal grevinin yasaklanması işçinin iradesine karşı darbe girişimidir" dedi.

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Hayat TV canlı yayınında yaptığı açıklamada  "İşçilerin hak arama mücadelesi engelleniyor. Mutsuz olan metal işçisi fabrikada gereken üretimi yapmayacaktır. Siyasal iktidara düşen görev emekçinin yanında olmak, işçiyi mutlu etmektir. Hükümet hem demokrasiden dem vuruyor hem grevi yasaklıyor" diye tepki gösterdi.

Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci de yasak kararının MESS'le birlikte alındığını belirtti. Ekinci, "Grev yasağına daha güçlü şekilde hak arayarak cevap verebiliriz. Metal iş kolunda bundan sonra rahat yok, daha fazla mücadele edeceğiz" dedi.

Birleşik Metal İş Esk. Şb. Bşk Bayram Kavak; "Bu grev sadece metal işçisinin değil tüm Türkiye'nin grevidir, tüm dostlarımız destek olmalı" açıklamasını yaptı.

FABRİKALARI İŞGAL KARARI

İstanbul'da Paksan işçileri fabrikayı işgal etme kararı aldı. Ejot Tezmak işçileri fabrikada yaptıkları toplantıdan sonra, "Grevi erteleme kararını tanımıyoruz. Grevimize devam edeceğiz" dediler.




CHP: İŞÇİ DÜŞMANI VE GREV KIRICI HÜKÜMET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, metalde grevin yasaklanması sonrası bir açıklama yayımladı. Akkaya, " 12 Eylül hukukunu kaldıracağız söylemiyle milleti kandıranlar, 12 Eylül’ü aratmamakta ve işçi ve emekçiler için her gün yeni saldırılarına devam etmektedirler. Grev hakkı işçilerin temel haklarından birisidir. Grev hakkını kullanan metal işçilerine yönelik bu tavır açıkça AKP’nin işçi düşmanlığını ve grev kırıcılığını tescillemektedir. Grevleri ertelemek grev hakkına darbedir. AKP darbeci olduğunu bir kez daha göstermiştir. Yurtdışında, demokrasiden söz eden AKP hükümeti demokrasinin olmazsa olmaz haklarına birbir saldırmakta, yasakçı, baskıcı, otoriter zihniyetini emekçilere dayatmaktadır. Cam işçilerinden, maden işçilerinden sonra metal işçilerinin yasal grevlerini yasaklayarak işçiye, hak ve özgürlüklere, örgütlü topluma, ekmeğe, düşman olduğunu bir kez daha gösteren AKP ve zihniyeti 12 Eylül’ün zihniyeti gibi tarih ve toplum önünde hesap vermekten kaçamayacaktır." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de "Hükümet metal işçilerinin grevini yasaklayarak sermaye sınıfının hükümetiyiz dedi. İşçiler de bunun karşısında sınıfının tutumunu göstermeli. Türkiye işçi sınıfı, hükümet ve patronların dayanışmasına emekçi dayanışması ve direnişiyle yanıt vermeli. Metal grevi sınıfın grevi deyip sahiplendiysek şimdi hepimizin metal grevcisi olması, yasakları tanımama zamanı. millet iradesi diyen iktidar işçi iradesi grev deyince patron iradesinin yanında oldu. Demek ki neymiş millet dediklerinin içinde işçi yok!" sözleriyle grev yasağına tepki gösterdi.

AKP HÜKÜMETİ’NİN YASAKLADIĞI GREVLER

Metal grevinin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanması, AKP iktidarı döneminde yaşanan ilk yasak değil. İşte, AKP döneminde yasaklanan grevler. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Şirketine (ŞİŞECAM) bağlı işyerlerinde Kristal-iş Sendikası’nın başlattığı grev 27 haziranda, ‘Genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu’ gerekçesiyle Bakanlar Kurulu tarafından ‘2 ay süresince ertelendi’ adı altında yasaklandı.
Lastik-İş Sendikasının toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanan Goodyear, Türk Pirelli ve Brisa lastik fabrikalarında aldığı grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından, “milli güvenliği bozucu nitelikte” görülerek 21 Mart 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile 60 gün süreyle ertelendi.
 Kristal-İş Sendikasının 9 Aralık 2003’te başlayacağı ilan edilen Şişecam grevi, Bakanlar Kurulu tarafından “Milli güvenliği tehlikeye attığı” gerekçesiyle, daha başlamadan, 60 gün süreyle ertelendi.
1 Eylül 2005’de Türkiye Maden-İş Sendikasının örgütlü olduğu ERDEMİR Madencilik AŞ (Sivas) işyerindeki grev, “Milli güvenliği bozucu olduğu” gerekçesiyle ertelendi. Erteleme kararından kısa bir süre sonra taraflar arasında anlaşma sağlandı ve sendika idari yargı yolunu kullanmadı.

İşte bugün resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı;


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler