Türkiye yanıyor

İşsizlik arttı, dolar tutulamıyor, güven yok oluyor.

Yayınlanma: 15.04.2015 - 22:53
Abone Ol google-news

Malatya Valiliği önüne gelen, 2 bin TL kira borcunu ödeyemediğini belirten psikolojik sorunları bulunan Ali Özbay, üzerine benzin dökerek kendisini yaktı.

Ocak dönemi işsizliği, krizdeki ülkeleri bile geride bırakarak yüzde 11.3 oldu. Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin teğet geçtiği söylenen Türkiye’de işsizlik, son beş yılın zirvesine oturdu. 2007’deki krizle ciddi işsizlik oranları yaşanan ABD ve Kanada gibi ülkeleri sollayan işsizlik, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi krizde ya da krizin eşiğindeki ülkelerinde içinde bulunduğu Avro Bölgesi ile aynı seviyede çıktı.

İşsiz sayısı 2015 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 454 bin kişi artarak 3 milyon 259 bin kişi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı İşgücü İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, tarım dışı işsizlik oranı 1.3 puanlık artış ile yüzde 13.4 olarak tahmin edildi.

Artmaya devam edecek

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, “Son 12 ayda işsiz kalanların sayısı 400,000’in üzerinde arttı. Bu artışta kötü hasat dönemi, ekonomik aktivitedeki yavaşlama, Suriyeli mülteciler ve işgücüne katılımdaki artış etkili. Önümüzdeki iki ay işsizlik artış devam edebilir ardından bir miktar toparlanma bekliyoruz” dedi.

 

Gerçek işsiz

6 milyon 885 bin Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSKAR), Türkiye’de gerçekte 6 milyon 885 bin kişinin işsiz olduğunu açıkladı.

Disk-Ar’a göre Gerçek işsizlik oranı yüzde 18.5, işsiz sayısı da istediği halde işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar ilave edildiğinde işsizlerin toplam sayısının 6 milyon 885 bin kişiye ulaştığını açıkladı.

 

Dolar dizginlenemedi yeni rekor 2.73

Dolar rekor üstüne rekor kırıyor. Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/ TL her gün tarihi zirvelerini yeniliyor.

Dolar/TL önceki gün piyasa kapanışı ardından test ettiği 2.6940’taki yeni tarihi zirvesinin hemen altında güne başladı. Yükselişini sürdüren dolar dün tarihte ilk kez 2,70’in üstüne çıkarken, akşam saatlerine kadar yükselişini sürdürerek, 2,7306’ya kadar çıktı.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de dün önceki kapanışa göre 962,18 puanlık düşüşle 81.357,53 puandan tamamladı.

Bulut spekülatif dedi

Piyasa kurdaki yükselişin ardından nasıl bir strateji izleneceğine ilişkin ipuçları görmek için ekonomi yönetiminden ve siyasilerden gelen mesajlara da kilitlendi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dün tarihi zirvede seyreden dolar/TL’ye müdahale edilmemesi gerektiğini, piyasanın kendi dengesini bulacağını söylerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut ise Avro/dolar paritesinin 1 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece, dolar/TL’de 2.55-2.63 seviyesinin üzerinin spekülatif olduğunu savundu.

Bankacılar mevcut siyasi ortamda Merkez Bankası’nın TL’yi kontrol etmek için elinde olan en önemli imkanlardan olan faiz politikasını kullanamayacak olmasının TL’deki değer kaybını hızlandırdığına da dikkat çekiyorlar.

 

Merkez'in tavrı da artıyor

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge: Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanamayacak olması, sadece para politikaları ile buna müdahale ediyor olması dolar/TL’deki hassasiyeti daha da artırıyor. Dolar şu andaki seviyenin üzerine çıkılabilir. Tekrar atak görebiliriz. 2.75 şu anda kısa vadede ilk seviye olarak görülüyor.

Merkez Bankası, 22 Nisan’da geçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının gündemine ilişkin açıklamada bulundu. Merkez, açıklamasında, söz konusu toplantıda, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim ve TL zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını duyurdu.

 

TL'deki değer kaybı yüzde 16'ya dayandı

Türk Lirası’nın (TL) ABD Doları karşısında yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 15.9’e ulaştı. 2014 yılını 2,3357 TL seviyesiden kapatan dolar, dün 2,7306 seviyesini gördü.

TL dolar karşısında bu yıl en çok değer kaybeden para birimi haline geldi. TL’den sonra en çok değer yitiren para birimleri ise yüzde 15,6 ile Brezilya Reali, yüzde 14,9 ile Bulgar Levası ve yüzde 12,9 ile Çek Korunası oldu.

TL’nin 2014 15 Nisan’dan bu yana değer kaybı ise yüzde 26’yı aştı. Uzamanlara göre enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi, siyasi belirsizlik ve en önemlisi Fed’in Haziran ayında bir faiz artırımına gidebileceği beklentileri TL’nin değer kaybetmesine yol açıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’nı sert eleştirmesiyle başlayan, ardından ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceğine ilişkin endişelerle devam eden TL’deki negatif ayrışma, seçim sonuçlarının nasıl oluşacağının tam tahmin edilememesi ile daha da belirginleşti.

 

Fiancial Times: Ankara artık güvenilir değil!

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times (FT), yayımladığı dört sayfalık özel Türkiye sayısında yaşanılan karanlık tabloyu özetledi. FT Türkiye muhabiri Daniel Dombey, Türkiye seçime giderken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tüm gücü kendi elinde topladığını vurgularken uluslararası ilişkiler editörü David Gardner ise “Türkiye artık güvenilir görünmüyor” dedi. Yazılar arasında en çok Gardner’ın yazısı tartışılırken, Türkiye’nin ‘komşularla sıfır sorun’ politikasından uzaklaştığını ve neredeyse sorun yaşamadığı komşusu kalmadığını vurguladı.

 

Türkiye hayal kırıklığı

Gardner “Türkiye’yi geçmişte takdir edenlerin çoğu şimdi büyük bir hayalkırıklığı yaşıyor ve bu ülkeye kuşkuyla bakıyor” ifadelerini kullandı. Gardner, güven yitimini ise “Türkiye dört yıl önce Ortadoğu’da istikrarın temel taşı olarak görülüyordu. NATO ittifakının sadık bir üyesiydi, AB üyeliğine de adaydı. Erdoğan Batı’da, dış güçlerin şekillendirme çabalarına karşı koyan bölgenin en güvenilir ismiydi... Şimdi tüm bunlar çok uzun bir zaman önceymiş gibi görünüyor...” sözleriyle ifade etti. Gardner, Erdoğan’ın, Türkiye’nin IŞİD’i desteklemiş izlenimi vermeyi başardığını belirtti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler