Şimşek karamsar

Maliye Bakanı Şimşek risklerin arttığı bir döneme girildiğini söyledi. Koalisyonlarda bütçe performanslarının güçlü olmadığına işaret eden Şimşek, erken seçimin de ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Yayınlanma: 15.07.2015 - 22:41
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimin ardından beklentilerde kötüleşme olduğunu söyledi. Koalisyon hükümetlerinde bütçe performanslarının güçlü olmadığına işaret eden Şimşek, erken seçimin de ekonomiye olumsuz etkileri olacağını belirtti. Şimşek, büyüme tahminlerinde de sapma olabileceğini söyledi.

Şimşek basın toplantısında, haziran ayı ve ocak-haziran dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Haziranda bütçenin 3.2 milyar lira fazla verdiğini belirten Şimşek, yılın ilk yarısında da bütçenin 804 milyon lira fazla verdiğini söyledi.

 

Riskler arttı

Şimşek, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 4.2 milyar liralık iyileşme olduğunu ifade etti. Bütçe gelirlerindeki güçlü performansın vergi gelirlerinden kaynaklandığını anlatan Şimşek, vergi gelirlerinin bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.8 artarak 194.7 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

7 Haziran seçimlerinden net olarak bir sonuç çıkmadığını anımsatan Şimşek’in dikkat çektiği noktalar özetle şöyle;

- Seçim sonuçları ile beklentilerde bir kötüleşme var.

- En önemli konu özel sektör yatırımları.

- Siyasi görünüm net olarak ortaya çıkana kadar özel sektör yatırımları ertelenme riskiyle karşı karşıyadır.

- Siyasi belirsizliğin devam etmesi aslında bir anlamda, Türkiye’nin uluslararası risk priminin de artmasına, liradaki değer kaybının kalıcı hale gelmesine, hatta faiz oranlarında bir miktar artışa sebep olabilir.

- Orta Vadeli Program’da yüzde 4’lük bir büyüme öngörülmüştü. Bu çerçevede baktığınız zaman aşağı yönlü risklerin arttığını söyleyebilirim.

- Orta Doğu ve Rusya’daki sorunlar cari açığı olumsuz etkileyebilir. Özellikle ihracat ve turizm bu anlamda birtakım risklerle karşı karşıya.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler